StoryEditor

Svetu kolies dominuje Bridgestone

08.01.2008, 23:00

Najväčším gumárenským podnikom na svete je japonský konglomerát Bridgestone. V roku 1931 ho založil Šodžiro Išibaši, ktorého pozmenené meno dalo aj firme názov. Išibaši znamená kamenný most (stone bridge). Ako prvá na svete začala predávať v roku 1951 pneumatiky s viskózovým kordom, neskôr ako prvá aj pneumatiky s nylonovým kordom. V súčasnosti má vo svete viac než 140 výrobných prevádzok v 24 krajinách. Okrem pneumatík vyrábajú aj izolačné materiály pre autointeriéry, budovy, lode, ako aj protektorované pneumatiky pre lietadlá.
Na druhom mieste je francúzsky Michelin, ktorý v roku 1888 založili bratia André a Édouard Michelinovci. Firma má na svojom konte viacero patentov, prvý už od roku 1891 za vymeniteľnú pneumatiku. V roku 1946 prišla ako prvá s radiálnymi pneumatikami. Spoločnosť je takmer výhradne výrobcom automobilových pneumatík, no slávna je aj turistickými sprievodcami a cestovnými mapami.
Svetovou trojkou je americký GoodYear. Založil ho síce v roku 1898 Frank Seiberling, no názov dostal po vynálezcovi vulkanizovaného kaučuku Charlesovi Goodyearovi. Spoločnosť vyrába okrem pneumatík pre osobné, nákladné a pretekárske autá, aj pneumatiky pre lietadlá a ťažkú techniku.
Na štvrtom mieste sú Nemci s Continentalom. Firma vznikla v roku 1871. Súčasná výroba pneumatík je iba jednou z troch divízií, ďalšími sú Continental Automotive Systems (CAS) a ContiTech. CAS je najväčšou divíziou a jej produkty zahŕňajú brzdové systémy a elektronické komponenty do áut. ContiTech má viacero divízií, ktoré vyrábajú hnacie remene, vzduchové pružiny či dopravníkové pásy.
Piate miesto patrí vďaka firme Pirelli Talianom. Spoločnosť založil v roku 1872 Giovanni Pirelli ako gumárenský podnik. Dodnes sa špecializuje na výrobu pneumatík a káblov, hlavne pre energetické a telekomunikačné podniky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:57