StoryEditor

Zmrazili účty vydavateľa Trendu

09.10.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Okresný súd Bratislava II predbežným opatrením zablokoval účty a ďalší majetok vydavateľstvu Trend Holding, ktoré vydáva ekonomický týždenník Trend a dvojtýždenník Profit. Návrh podala investičná spoločnosť Bartolomei Finance, ktorá chce od vydavateľstva zhruba 140 miliónov ako zmarený zisk po zverejnení kritického článku.
Vydavateľstvo sa proti postupu súdu odvolá. "Toto rozhodnutie by pre vydavateľa Trendu mohlo znamenať zastavenie podnikateľskej činnosti, keďže konatelia firmy nemôžu disponovať peniazmi na účtoch spoločnosti," uviedol Trend v stanovisku na svojom internetovom portáli eTrend.sk.
Súd vydal predbežné opatrenie podľa Trendu ešte minulý týždeň. Vydavateľstvu zakázal akýmkoľvek spôsobom nakladať s peňažnými prostriedkami na firemných účtoch do celkovej výšky 140,14 milióna korún, s obchodnými podielmi firmy a ochrannými známkami.
Spor sa týkal článku z 22. januára 2004, ktorý varoval pred investovaním do Bartolomei Finance s odôvodnením, že spoločnosť neobhájila žiadosť o povolenie naďalej vystupovať ako obchodník s cennými papiermi. Správa tiež upozorňovala na údajné pochybnosti v imaní spoločnosti a jej vyhýbanie sa finančnému dozoru.
Bartolomei Finance už na súde predtým dosiahla, že sa Trend musel ospravedlniť a zaplatiť jednu korunu. Trend tvrdí, že rozsudok akceptoval, ospravedlnenie uverejnil a zaplatil aj korunu a súdne trovy. Podľa predbežného opatrenia však vydavateľstvo verdikt súdu nerešpektovalo a "následným konaním" spôsobilo spoločnosti škodu.
Trend namieta, že sa pri vydávaní opatrení nebral ohľad na podnikateľskú činnosť žalovaného, ako údajne stanovilo uznesenie Najvyššieho súdu z roku 1994. Šéf Bartolomei Finance Andrei Bartolomei oponuje, že okrem nemajetkovej ujmy, do ktorej vraj patrí aj symbolická koruna, má spoločnosť nárok tiež na stanovenú sumu.
"Vec rieši náš právnik, podáme odvolanie. Veríme, že súd to veľmi rýchlo zruší," povedal konateľ Trend Holdingu Oliver Brunovský. Skupina podľa neho prijala opatrenia, aby sa krok súdu nedotkol plnenia jej záväzkov voči obchodným partnerom a čitateľom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:49