StoryEditor

Tatry chcú regulovať výstavbu

27.11.2007, 23:00
Stavebný rozmach v tatranských osadách a podhorí nabral v ostatnom období obrátky. Nové projekty ohlásili ďalší developeri. Skupina Vencorp chce prostredníctvom firmy Venture Partners o rok začať stavať hotel s apartmánmi v Starom Smokovci.

Projekt za deväťdesiat miliónov korún, nazvaný Desing House, má mať kapacitu pre sto hostí.
Trojhviezdičkový hotel vybavený tridsiatimi štyrmi apartmánmi bude umiestnený na okraji intravilánu, na mieste, kde v súčasnosti stojí ruina bývalého riaditeľstva Interhotelov. Jeho súčasťou bude reštaurácia a podzemné parkovisko. Fungovať by mal od decembra 2009.
Apartmánovú rezidenciu Reviva v Novom Smokovci pripravuje spoločnosť Bellevue, ktorá prevádzkuje rovnomenný hotel. Bude v nej štyridsať víkendových bytov v piatich domoch. Výstavba za stotridsať miliónov korún sa začne na jar a s termínom ukončenia sa ráta o rok na jeseň.
Proti nekontrolovanej výstavbe sú dvaja poslanci tatranskej samosprávy, podľa ktorých nemusí byť v súlade s koncepciou rozvoja mesta. Bezprostredným popudom bol projekt britskej spoločnosti Letterstone. Tá plánuje postaviť na mieste bývalého športkempu medzi Tatranskou a Veľkou Lomnicou celoročný dovolenkový komplex Silver Resort za pol druha miliardy korún. Má mať 368 apartmánov a 91 hotelových izieb.
Kritici nových projektov tvrdia, že chaoticky zahusťujú intravilán, pričom urbanizácia prebieha bez aktualizovaného a schváleného územného plánu mesta. Podľa poslanca Pavla Stana developeri túto situáciu zneužívajú.
Vedenie mesta to podnietilo na diskusiu. Dominujú jej najmä otázky hustoty zastavania územia, výškových pomerov nových stavieb, ako aj ich napojenie na mestské funkcie a poplatky. "Sme za rozumné rozširovanie intravilánov a rozumný koeficient zastavanosti. Je pravdou, že mestu chýba architekt. Tak sa teraz snažíme ustrážiť aspoň to, na čo máme dosah," vysvetľuje primátor Ján Mokoš.
Problematickejšie ako novú výstavbu vidí zriaďovanie víkendových bytov v existujúcich objektoch. Zákon ani kategorizácia zariadení pre cestovný ruch nepoznajú pojem apartmánový dom. Mesto by tak mohlo v budúcnosti prísť na daniach z ubytovania i nehnuteľností pri apartmánových bytoch o milióny korún ročne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 21:07