StoryEditor

Nová obchodná taktika cukrovarov

04.02.2003, 23:00

Situácia na slovenskom trhu s cukrom sa v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi výrazne zlepšila. Prispela k tomu aj nová obchodná taktika tuzemských cukrovarov, ktoré podstatnú časť prebytkového cukru umiestnili na domácom trhu. Znamená to ústup od doterajšej praxe, keď sa prebytky exportovali mimo územia SR, kde je však predajná cena podstatne nižšia. Výrobcovia si zvolili model tzv. vnútorného zušľachťovacieho styku, v rámci ktorého cukor dodali za veľmi výhodných podmienok domácim potravinárskym podnikom, ktoré vyvážajú výrobky s obsahom cukru. Podľa predsedu Predstavenstva Slovenského cukrovarníckeho spolku Ivana Kardoša tým ušetrili značnú časť dopravných nákladov a súvisiacich poplatkov, čo je ekonomicky výhodné pre cukrovary aj ich odberateľov. V minulom roku takto umiestnili 9 500 ton prebytkového cukru, pričom potravinárske podniky museli preukázať, že výrobky s obsahom cukru naozaj vyviezli.
Problémom však naďalej zostáva vzrastajúci dovoz cukru určeného na spracovanie v rámci aktívneho zušlachťovacieho styku. Jeho objem za minulý rok tvorí až 60 tis. ton. V petícii, ktorú cukrovarníci tento týždeň zaslali predstaviteľom štátnych orgánov, žiadajú zabezpečiť prísnejšiu kontrolu všetkých dovozov cukru na obdobie nasledujúcich pätnástich mesiacov. Za nevyhnutné považujú aj okamžité zavedenie trhovej regulácie, ktorá je kompatibilná s reguláciou v rámci EÚ. Produkčná kvóta stanovená úniou v komodite cukor predstavuje pre Slovensko 207 432 ton. Výkonný riaditeľ spolku Róbert Straka považuje dosiahnutie tejto kvóty za reálne, keďže od roku 2000 zaznamenávajú trvale rastúci trend produkcie cukrovej repy z hektára.
Podľa generálneho riaditeľa sekcie pôdohospodárstva, potravinárstva a obchodu Ministerstva pôdohospodárstva SR Ladislava Doboša bude cenová úroveň cukru po našom vstupe do EÚ vyššia oproti súčasnej cene na domácom trhu. Cukor vyrobený nad úroveň produkčnej kvóty bude však ťažko exportovateľný vzhľadom na nízku cenu na svetových trhoch. Slovenskí producenti by sa preto mali pri smerovaní vývozu začať viac orientovať na tretie krajiny, keďže väčšina terajšieho vývozu je určená na trh EÚ a asociovaných krajín.
Ekonomické ukazovatele cukrovarníckeho odvetvia SR

2000 2001 2002
Spracovaná cukrová repa (t) 992 278 1 370 325 1 428 667
Výmera plôch cukrovej repy (ha) 30 535 31 616 30 497
Celková produkcia cukru (t) 128 790 176 191 183 692
Výroba cukru z hektára (t) 4,21 5,57 6,07
Priemerná cukornatosť (%) 15,61 15,34 15,40

Zdroj: SCS

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. november 2024 11:30