StoryEditor

Brazília prijíma mimoriadne opatrenia

16.10.2002, 00:00

Na výbušnú situáciu v Brazílii už musela operatívne zareagovať aj Brazílska centrálna banka. S cieľom utlmiť riziko ďalšej eskalácie finančnej krízy rozhodla o zvýšení overnightovej úrokovej sadzby o 3 percentá a po uvedenej úprave táto sadzba dnes predstavuje hodnotu 21 percent.
Ide o ďalší dôkaz, že pravdepodobnosť víťazstva ľavicového kandidáta Luiza Inácia Lula da Silvu v druhom kole prezidentských volieb, ktoré bude 27. októbra, zvyšuje tlak na brazílsky reál.
Investori sú značne znepokojení najnovším prieskumom verejnej mienky, z ktorého vyplýva, že Luiz da Silva získa v druhom kole podporu vyše 60 percent voličov a jeho súper, vládny kandidát José Serra, iba 25 percent hlasov.
K zvýšeniu overnightovej úrokovej sadzby došlo vôbec prvý raz za ostatných 15 mesiacov a oznámili ho v noci z pondelka na utorok po mimoriadnom rokovaní Výboru pre menovú politiku Brazílskej centrálnej banky. Toto zasadanie bolo prvým podobným stretnutím od začiatku roku 1999, keď nastúpil do funkcie guvernéra Arminio Fraga. Naposledy sa uskutočnilo v priebehu ruskej finančnej krízy v roku 1998.

Rozhodnutie Brazílskej centrálnej banky nazvime ako odvážny alebo ako zúfalý krok -- v každom prípade však iba ilustruje závažnosť situácie, konštatuje sa v analýze pobočky Bank of America v Sao Paulo.
Centrálna banka ešte počas uplynulého týždňa zvýšila devízové rezervy, aby mohla čeliť špekulatívnym útokom na reál, ktorého hodnota sa oproti doláru v priebehu tohto roka znížila o 40 percent.
Veľmi aktuálne sú tiež obavy, že menové tlaky sa premietnu do ďalšieho zvyšovania cien. Za ostatných dvanásť mesiacov, v období od októbra 2001 do septembra 2002, sa maloobchodné ceny zvýšili o 8 percent, hoci limitná hodnota tohto ukazovateľa mala dosiahnuť len 6,5 percenta.
Rozhodnutie Brazílskej centrálnej banky môže ešte viac skomplikovať splácanie dlhu, ktorý momentálne dosahuje 780 miliárd reálov (200 miliárd dolárov), pretože až 40 percent z tejto sumy sa indexuje overnightovými úrokovými sadzbami. Ich zvýšenie o 3 percentá ešte viac zaťaží sústavne sa spomaľujúcu brazílsku ekonomiku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:42