StoryEditor

Najviac zarábajú francúzski manažéri

01.08.2007, 00:00

Tohtoročný rebríček časopisu Fortune najlepšie zarábajúcich európskych manažérov sa číta ako prehľad dôležitých ľudí Francúzska. Práve francúzski manažéri totiž v prvých dvadsiatich miestach obsadili až desať pozícií, z čoho hneď prvé a druhé miesto.
Dominancia Francúzov sa však môže zmeniť už na budúci rok, ak prezident Nicolas Sarkozy dokáže presadiť svoju stratégiu "obnovenia morálky ekonomického života". Už niekoľko dní po voľbách jeho vláda navrhla legislatívu, ktorá obmedzí vysoké platy a prehnane veľké balíky akcií. Nový zákon prepojí odstupné prémie s cieľmi výsledkov firiem a obmedzí aj poskytovanie akciových opcií.
Práve to je aj dôvodom prítomnosti veľkého počtu Francúzov v rebríčku. Tamojšie spoločnosti totiž podľa Fortune používajú práve opcie ako hlavnú súčasť platov manažérov, kým ostatné európske firmy napojili platy na dlhodobé výsledky. Francúzske firmy sa spoliehajú na opcie z rôznych, najmä daňových dôvodov a navyše na rozdiel od európskej konkurencie sú pod menším tlakom inštitucionálnych investorov.
Prvá dvadsiatka manažérov vlani zarobila o 59 percent viac než v roku 2005 a pod tento vzostup sa výrazne podpísal plat šéfa Renaultu Carlosa Ghosna, ktorý sa s príjmami vyše 45 miliónov dolárov, v prepočte 1,1 miliardy korún, zaradil na prvé miesto. Jeho plat sa medziročne zvýšil o dva milióny dolárov aj napriek neveľmi úspešnému roku Renaultu. Ghosn sa stále teší dobrej reputácii, kým politici aj médiá sa pustili do ostatných manažérov, ktorí zarábajú milióny, hoci ich firmy vykazujú slabé výsledky. Najväčšej kritiky sa podľa Fortunes dostalo Noelovi Forgeardovi, ktorý dostal odstupné jedenásť miliónov dolárov, keď odstúpil z funkcie spoluriaditeľa EADS.

1. Carlos Ghosn
-- Plat: 45,5 milióna dolárov
-- Výkonný riaditeľ a prezident koncernu Renault a japonskej automobilky Nissan Motoros.
Veľmi dobré meno získal vďaka úspešnej sanácii Nissanu. Najmä preto, že ako cudzinec uspel v jednej z najväčších japonských spoločností. Ázijské vydanie Fortunes ho vymenovalo za muža roka 2003. Ghosn sa dostal na čelo Renaultu v roku 2005. Ghosn sa narodil v Brazílii v libanonskej rodine, vyštudoval polytechnickú univerzitu École Polytechnique v Paríži.

2. Jean-Paul Agon
-- Plat: 19,3 milióna dolárov
-- Výkonný riaditeľ kozmetického koncernu L'Oréal.
Agon sa narodil 6. júla 1956 vo Francúzsku. V roku 1978 ukončil ekonomickú univerzitu Hautes Etudes Commerciales a ešte v tom istom roku nastúpil do L'Oréal. Prvú významnejšiu funkciu získal v roku 1981, keď sa stal generálnym riaditeľom gréckeho zastúpenia koncernu. Postupne vykonával túto funkciu pre Paríž, Nemecko, Áziu a USA až do roku 2005, keď sa stal členom Predstavenstva L'Oréalu. Do súčasnej funkcie nastúpil 25. apríla 2006.

3. Alessandro Profumo
-- Plat: 18,1 milióna dolárov
-- Výkonný riaditeľ Unicredit Group.
Taliansky bankár sa narodil 17. februára 1957 v Janove. Vyštudoval manažment na Univerzite Bocconi. Prvé zamestnanie v roku 1977 našiel v Banco Lariano, kde vydržal desať rokov. Následne opustil bankovníctvo a v rokoch 1987 až 1989 pracoval ako konzultant vo firme McKinsey. Ďalšie dva roky pracoval v spoločnosti Bain, Cuneo e associati, odkiaľ sa vrátil do bankovníctva. V roku 1994 začal pracovať v Credito Italiano, o rok neskôr sa stal generálnym riaditeľom a v roku 1997 výkonným riaditeľom. Po vzniku skupiny Unicredito nastúpil do jej čela.

4. Arun Sarin
-- Plat: 15,2 milióna dolárov
-- Výkonný riaditeľ Vodafone.
Sarin sa narodil 21. októbra 1954 v Indii, má občianstvo USA a v súčasnosti žije v Británii. Kariéru začal ako konzultant, no v roku 1954 prestúpil do firmy Pacific Telesis Group. Po jedenástich rokoch sa stal riaditeľom spoločnosti AirTouch a v rokoch 1997 až 1999 bol jej výkonným riaditeľom a prezidentom. Neskôr prešiel k Vodafone, kde do roku 2000 pracoval ako šéf pre USA a ázijskotichomorský región. Následne sa stal šéfom InfoSpace, od roku 2001 pracoval v Accel-KKR Telecom. K Vodafone sa vrátil v apríli 2003 vo funkcii úradujúceho výkonného riaditeľa. Túto funkciu získal trvalo 30. júla 2003.

5. Antoine Bernheim
-- Plat: 14,2 milióna dolárov
-- Výkonný riaditeľ Assicurazioni Generali.
Bernheim sa narodil 4. septembra 1924 v Paríži, vyštudoval právo a kariéru začal v spoločnosti Maison Lazard. Vyše 25 rokov pracoval ako výkonný riaditeľ poisťovní, ktoré patrili do skupiny La France. Členom správnej rady Generali bol od roku 1973, viedol ju v rokoch 1995 až 1999 a znovu od septembra 2002 dodnes. Počas života získal viacero prestížnych francúzskych a talianskych ocenení a vyznamenaní. Okrem svojej súčasnej funkcie sedí v dozorných radách talianskych finančných inštitúcií.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 10:29