StoryEditor

O ČSA sa hlási Odien Group

31.01.2008, 23:00

Záujem o kúpu českého národného prepravcu, spoločnosť České Aerolinie, prejavila ďalšia, slovenskej verejnosti málo známa investičná spoločnosť Odien Group. "Áno, táto informácia je správna," tvrdí hovorkyňa spoločnosti Zdeňka Pražáková. Hoci sa podľa tamojšieho ministerstva financií uvažuje o privatizácii ČSA až koncom tohto, prípadne začiatkom budúceho roku, v hre sú už tri letecké spoločnosti a jedna investičná. Popri konzorciu Air France/KLM sú to ruské aerolinky Aeroflot, ktoré záujem o letisko potvrdili už skôr aj pre HN s tým, že si zisťovali i cenu, a Chine Southern. Tá patrí, podobne ako ČSA, do svetovej aliancie SkyTeam. Popri týchto troch sa začalo hovoriť aj o investičnej spoločnosti Penta Investments, ktorá sa však priamo stále nevyjadrila. Najnovším záujemcom, ktorý to potvrdil, je práve skupina Odien Group s americkým kapitálom.
Na český trh vstúpila už v roku 2001, no najmä koncom uplynulého roka vyvolala rozruch, keď kúpila až 98 percent akcií najväčšej a najstaršej cestovnej kancelárie v krajine Čedok za 800 miliónov českých korún (v prepočte 1,037 miliardy Sk). Hoci vtedy jej vlastník Unimex vyhlásil, že pri "výbere potenciálneho investora sme ako hlavné kritérium hodnotili garanciu ďalšieho rozvoja a rastu", Odien ako nadnárodný investor sa zaujíma najmä o ozdravenie "chorých" podnikov, ktoré následne ziskovo predá. Preto vzniká otázka, aký je jeho záujem s ČSA?
"Je ešte veľmi skoro, aby sme komentovali naše konkrétne záujmy s ČSA," povedal pre HN predstaviteľ vedenia spoločnosti R. Brian Wilson s tým, že chcú počkať na podrobnosti týkajúce sa privatizačného procesu.
O čo ide Odienu?
Odien, ktorý vystupuje ako silná americká investičná skupina, aj keď s česko-tureckou základňou, sa síce už uchádzal o privatizáciu letiska v českých Pardubiciach, no inak v tejto oblasti zatiaľ veľké skúsenosti nemá. V Turecku spoločnosť investovala hlavne do kúpy tamojšej najväčšej mediálnej skupiny Yonja Media Group a získala tiež tureckú rozhlasovú stanicu S-Yayincilik. Pokiaľ ide o Českú republiku, kúpa Čedoku bola prekvapením. Objavili sa totiž otázky, aký zámer spoločnosť sleduje. Práve Odien Group prostredníctvom investičnej firmy Odien Capital Partners a jej holandskej dcéry SGM International totiž figuruje napríklad pod kúpou známeho českého výrobcu nákladných automobilov Avia, do ktorého pred troma rokmi investovala okolo 5 miliárd českých korún, aby už o rok divíziu nákladných áut predala indickému výrobcovi úžitkových vozidiel Ashok Leyland.
Ako HN zistili, na Slovensku v roku 2001 český Odien Asset Management vytvoril join-venture so slovenskou spoločnosťou Sevis. Práve Odien/Sevis sa podieľal aj na kúpe skrachovanej zbrojovky v Detve, z ktorej tak vznikla spoločnosť PPS Detva Holding. Prvoradým zámerom bolo pripraviť spoločnosť na predaj prípadnému ďalšiemu investorovi, no Sevis neskôr spoluprácu s pražským Odienom prerušil a v súčasnosti vraj komunikuje len s americkými zástupcami firmy. Existenciu kontaktov odmietol aj Wilson: "Odien/Sevis nie je pobočka Odien Group, preto ich aktivity nebudeme komentovať," povedal pre HN.
Šanca získať ČSA
Podľa českých analytikov však vraj "Odien v privatizácii ČSA určite šance má. O víťazovi v závere rozhodne cena", poznamenal napríklad pre server Aktualně.cz analytik Jan Procházka. Ministerstvo sa zatiaľ podľa informácií HN k ponuke nevyjadrilo. Odienu financie nechýbajú a je zjavné, že hoci české aerolinky boli až do minulého roku v hlbokej strate, predaj carga a cateringových služieb by mal pomôcť firme, aby tento rok dosiahla oveľa vyšší čistý zisk ako vlani. Vtedy za prvých deväť mesiacov dosiahol 563 miliónov korún. Hodnota spoločnosť tak dnes nie je malá. Podľa analýz sa môže pohybovať okolo 4,5 až päť miliárd českých korún.
Keďže Odien Group kúpil aj Čedok už v roku, kedy vykazoval vysoký zisk (50 miliónov českých korún, pričom ziskový je od roku 2000), teda bez potreby ozdravenia, otázne je, či tým nesleduje Odien aj iný cieľ. Využiť služby oboch spoločností -- leteckých a turisticky. "Áno. Vidíme určité strategické spojenia (získaním ČSA) s Čedokom. Hocako, viac budeme vedieť, až keď budú známe podrobnosti týkajúce sa privatizačného procesu ČSA," dodal pre HN predstaviteľ Odien Group R. Brian Wilson.
Sama Odien napokon už vlani poznamenala, že využíva "mimoriadne príležitosti a investuje do spoločností (v strednej a vo východnej Európe), ktoré ponúkajú vysoký potenciál rastu v stredno- až dlhodobom horizonte". Aj keď zväčša na to, aby ich pripravila na predaj ďalšiemu strategickému investorovi.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 16:30