StoryEditor

Aféra VW: pred súdom politik aj prostitútka

15.06.2007, 00:00
Mediálny rozruch okolo korupčnej aféry vo Volkswagene síce utíchol, no práca prokuratúry a sudcov sa ešte zďaleka neskončila. Včera si na lavicu obžalovaných zasadol bývalý parlamentný poslanec sociálnych demokratov (SPD) a člen závodnej rady VW Hans-Jürgen Uhl, obvinený z krivej prísahy a napomáhania sprenevery.

Mediálny rozruch okolo korupčnej aféry vo Volkswagene síce utíchol, no práca prokuratúry a sudcov sa ešte zďaleka neskončila. Včera si na lavicu obžalovaných zasadol bývalý parlamentný poslanec sociálnych demokratov (SPD) a člen závodnej rady VW Hans-Jürgen Uhl.
Uhl je obvinený z krivoprísažníctva a napomáhaniu sprenevery. Podľa denníka Die Welt podpísal päť nepravdivých miestoprísažných vyhlásení, v ktorých popieral účasť na akýchkoľvek zábavách na účet koncernu. V máji sa však priznal, vzdal sa poslaneckého mandátu aj členstva v SPD.
Prokuratúra pozvala ako svedkov šesť prostitútok a jedna z nich, 27-ročná Ukrajinka, na včerajšom pojednávaní potvrdila, že v roku 1999 mala v Hannoveri "telesný kontakt" s Uhlom. Z oslavy si pamätá aj bývalého personálneho riaditeľa VW Petra Hartza a jeho podriadeného Klausa-Joachima Gebauera, ktorý zodpovedal za organizovanie podobných zábav v Nemecku aj vo svete.
Uhl sa priznal a hoci mu za krivú prísahu hrozí až trojročný trest odňatia slobody, ešte stále môže dúfať, že vyviazne s podmienkou.
Jedným zo svedkov bol aj Gebauer, ktorý je obvinený zo sprenevery a označil ďalšieho vinníka. Je ním poslanec dolnosaského parlamentu, predseda závodnej rady VW v Hannoveri a člen dozornej rady Günter Lenz. Práve on mal byť Gebauerovým partnerom v Hannoveri, kde poznal vykričané štvrte a bol spoluorganizátorom sexparty, ktorá vtedy stála 30-tisíc mariek, v prepočte na súčasný kurz asi 530-tisíc korún. Lenz všetky obvinenia popiera.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 23:04