StoryEditor

ŽSR dostali pokutu 11 miliónov korún

17.07.2007, 00:00
Autor:
SITASITA

Rada Protimonopolného úradu SR udelila Železniciam SR pokutu viac ako 11 miliónov korún. Týka sa zneužitia dominantného postavenia od začiatku mája do konca roku 2001.
Svojím rozhodnutím úrad potvrdil rozhodnutie prvostupňového orgánu, avšak prehodnotil obdobie, za ktoré je možné železnice sankcionovať.
Pokutu pôvodne vyrubil Odbor zneužívania dominantného postavenia vo výške 50 miliónov korún. Vo februári 2006 však Rada Protimonopolného úradu rozhodla o znížení pokuty na 12 a pol milióna korún.
Železnice sa podľa Rady previnili proti zákonu o ochrane hospodárskej súťaže tým, že v uvedenom období nevytvorili na trhu nákladnej železničnej dopravy rovnaké podmienky.
"Spoločnosť zneužila dominantné postavenie tým, že v období od prvého mája do konca decembra 2001 netransparentným spôsobom poskytovala provízie iba niektorým spoločnostiam, a tým znevýhodnila ostatných podnikateľov, ktorým provízie neposkytla, respektíve poskytla v rôznej výške, čím došlo k diskriminácii niektorých podnikateľov," uvádza sa v správe.
Tento rok plánujú Železnice dosiahnuť dvojnásobne lepší výsledok hospodárenia ako vlani. V roku 2007 chcú vykázať zisk takmer 20 miliárd korún, pri celkových výnosoch 35 miliárd korún a nákladoch viac ako 15 miliárd korún.
Podľa informácií, ktoré poskytla agentúre SITA hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková, plánovaný zisk na tento rok súvisí najmä s výnosmi z konsolidačnej funkcie v objeme dvadsať a pol miliárd korún. "Zaúčtovanie prevzatia úverov so štátnou zárukou je nepeňažnou operáciou a nie je príjmom pre ŽSR," vysvetlila Pavliková s tým, že tieto prostriedky však budú súčasťou výnosov.
Celkové tržby z hlavnej činnosti Železníc majú v tomto roku predstavovať takmer 11 miliárd korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 10:45