StoryEditor

Penam si chce ukrojiť väčší podiel

07.11.2007, 23:00

Pekárenská pobočka českej skupiny Agrofert Holding na Slovensku Penam Slovakia plánuje u nás v najbližších troch až piatich rokoch obsadiť prvé miesto medzi pekárenskými firmami. K viac ako štvrtinovému podielu na slovenskom trhu ju má zároveň doviesť aj jej nové vedenie. Hoci podľa slov nového generálneho riaditeľa slovenskej pobočky Penamu Ivana Morávka "pekárstvo nie je takou výnosnou oblasťou podnikania ako napríklad .automobilový priemysel". Penamu Slovakia sa podarilo minulý rok ukončiť s celkovým obratom takmer jeden a pol miliardy korún.
Nateraz je tak česko-slovenská spoločnosť so 17-percentným podielom u nás dvojkou na trhu produkcie pečiva a cukrárskych výrobkov. "Pri získavaní čoraz väčšieho podielu na slovenskom trhu uvažujeme aj o skupovaní akcionárov malých firiem," tvrdí generálny riaditeľ materskej spoločnosti Penam Jaroslav Kurčík. To, či Penam bude postupovať aj ďalšími fúziami, konkretizovať spoločnosť nechcela. V susednom Česku patrí medzi plány Penamu rozširovanie v podobe investícií do novej pekárne takmer za pol miliardy českých korún. "Táto pekáreň by mala vyrásť na zelenej lúke," dodal Kurčík.
Hospodársky výsledok slovenskej firmy Penam Slovakia podľa Morávka je však naďalej ovplyvnený reštrukturalizáciou samotného podniku. "V súčasnosti stojíme pred druhou fázou reštrukturalizácie, pričom v nej pôjde najmä o zefektívnenie slovenskej pobočky," vysvetľuje Morávek. Dôležitou pre firmu je aj stabilizácia vo vlastných radoch. Po novom bude spoločnosť pristupovať aj k svojim zamestnancom. "Nemôžeme si dovoliť pustiť svojich zamestnancov, na trhu je ich totiž málo," reaguje Morávek.
Ďalšie kroky Penamu Slovakia však budú podľa vyjadrení jeho predstaviteľov s určitosťou sprevádzané zdražovaním ich produktov. "Súčasné zdražovanie obilnín v celej Európe sa musí premietnuť aj do cien. V súčasnosti odkupujeme tonu obilia za sedemtisíc korún, pričom v minulom roku to bolo o tritisíc korún menej. Nejde však len o ceny obilia, vyššie sú aj poplatky za energie. Hľadáme rezervy vo firme, aj keď môžeme odhadovať, že pôjde v priemere zhruba o 15- až 20-percentné zvýšenie cien," tvrdí Kurčík. Zdražovanie by sa cien pečiva Penamu malo dotknúť zrejme až v budúcom roku.
Penam zároveň dodáva, že dnešné ceny pečiva určujú popri trhových cenách aj samotné obchodné reťazce, keďže tie predstavujú až 40 percent všetkých odberateľov. "Priemerná cena chleba je dnes zhruba osemnásť korún, zvyšok predstavuje daň a marža predajcu," tvrdí Kurčík.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 23:03