StoryEditor

Nižšia DPH. Ku knihám môže pribudnúť internet

27.09.2007, 00:00

Vláda uvažuje o zavedení zníženej, 10-percentnej sadzby DPH na internet. Po včerajšom schválení návrhu znížiť daň na knihy to vyhlásil premiér Robert Fico. Pripustil, že internet sa nenachádza v krajinách Európskej únie medzi položkami, pri ktorých je nižšia DPH. "Ak to však bude možné, zavedieme 10-percentnú DPH aj naň," podčiarkol.
Ministerstvo financií pritom s ničím takým nepočíta. So znížením dane na knihy súhlasilo len vďaka relatívne malému, 137-miliónovému výpadku príjmov zo štátneho rozpočtu. Hovorca rezortu Miroslav Šmál pred mesiacom ubezpečil, že žiadne ďalšie výnimky nasledovať nebudú. Znížená sadzba DPH sa dnes uplatňuje len pri liekoch, ku ktorým od januára pribudnú knihy.
Efektívnosť Ficových výnimiek je otázna. Štát totiž na rozdiel od liekov nemá nástroj, ako prinútiť obchodníkov premietnuť nižšiu daň do maloobchodných cien tak, aby dvestokorunová kniha zlacnela o pätnásť korún. Napriek tomu si Fico od daňovej výnimky sľubuje "oživenie knižného trhu".

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 19:38