StoryEditor

Von Piererovi hrozí vyšetrovanie

02.07.2007, 00:00

Bývalému šéfovi dozornej rady nemeckého koncernu Siemens Heinrichovi von Piererovi prvýkrát hrozí v rámci korupčnej aféry vyšetrovanie. Ako denníku Die Welt potvrdila hovorkyňa frankfurtskej prokuratúry, preverujú možnosť otvoriť voči nemu vyšetrovanie pre podozrenie zo sprenevery.
Dôvodom je odstupné pre bývalého finančného riaditeľa elektrárenskej divízie Andreasa Kleya vo výške 1,7 milióna eur, v prepočte 57,4 milióna korún. Kley bol pritom do mája 2007 vyšetrovaný pre podozrenie z podplácania a počas súdneho procesu sa k nemu aj priznal. Kley mal spolu Horstom Vigenerom zaplatiť dvom manažérom Enelu šesť miliónov eur, aby pre Siemens získal kontrakt na plynové turbíny v hodnote 338 miliónov eur.
Von Pierer a súčasný člen predstavenstva Uriel Sharef mali vtedy súhlasiť s odstupným, lenže ani jeden z nich sa neskôr nesnažil vymáhať tieto peniaze späť ani v mene Siemensu nežiadal odškodnenie. Milánsky súd totiž uvalil na Siemens pokutu 151 miliónov eur. Vyšetrovatelia teraz skúmajú práve tento fakt.
"Ešte raz chcem upozorniť na toto: nároky pána Kleya vyplynuli z jeho platnej zmluvy. Niečo ako "zlatá rozlúčka" v jeho prípade neexistovala," povedal pre Die Welt hovorca Siemensu. Koncern preveruje možnosť žiadať od Kleya peniaze, no až po ukončení procesu a po tom, čo rozsudok nadobudne právoplatnosť. Zatiaľ však rozsudok nedostali.
No to zďaleka nie je všetko. Do kauzy pribudol ďalší aktér - Svetová banka. Tá podľa Spiegel Online už vo februári vyslala do Mníchova svojho vyšetrovateľa, ktorý sa svojich nemeckých kolegov opýtal, či sa v rámci vyšetrovania neobjavili aj projekty Svetovej banky. Inštitúcia preveruje okrem iného projekt elektrárne v Pakistane z konca 90. rokov. Chce zistiť, či Siemens, ktorý postavil a neskôr prevádzkoval pakistanskú elektráreň, nepredražil faktúry. Celkovo išlo o niekoľko stoviek miliónov dolárov.
Siemens vysvetlil, že v roku 2004 sa teraz už bývalý zamestnanec obrátil na vedenie s určitými výhradami. Následné preverovanie neodhalilo žiadne nezrovnalost, povedal pre Spiegel Online hovorca koncernu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:35