StoryEditor

Kauza AIG. Exšéfovia doplatia na podvody

26.02.2008, 23:00

Po účtovných kauzách v Enrone, WorldCome či v Tyco hrozí v obdobnom prípade väzenie aj bývalému predstaviteľovi americkej poisťovne AIG a štyrom bývalým členom vedenia zaisťovne General Reinsurance. Tá patrí pod investičný holding Berkshire Hathaway miliardára Warrena Buffetta.
Zaisťovňu odhalili telefóny
Federálny súd v Hartforde (Connecticut) uznal podľa Washington Post bývalého šéfa zaisťovacej divízie AIG Christiana Miltona (60) a z General Re bývalého výkonného riaditeľa General Re Ronalda Fergusona (66), niekdajšiu šéfku finančného oddelenia Elisabeth Monradovú (53), exviceprezidenta Christophera Garanda (60) a právnika Roberta Grahama (59) za vinných z podvodu, konšpirácie a klamania Komisie pre burzy a cenné papiere. Podľa súdu General Re pomáhala najväčšej poisťovni na svete manipulovať s jej finančnými výsledkami.
Vyšetrovatelia zistili, že firma si "vylepšovala" výsledky, klamala regulátorov a investorov. Že sa súčasťou kauzy stane aj General Re, sa po začatí vyšetrovania v roku 2005 nevedelo. Na zaisťovňu, ktorá podľa Bloombergu dopomohla AIG k zvýšeniu rezerv slúžiacich na krytie prípadných strát o 500 miliónov dolárov, čím si poisťovňa zlepšila finančné výsledky, prišli až zo záznamov telefonických rozhovorov medzi predstaviteľmi obidvoch inštitúcií. Inak by sa jej spolupráca nedala dokázať.
Veštec z Omahy je z obliga
Warren Buffet, ktorý podľa Financial Times figuroval na zozname svedkov, pretože zaisťovaciu dohodu medzi AIG a General Re podpísal, nakoniec nevypovedal. Trval však na tom, že nie je za tento prípad zodpovedný, pretože o detailoch transakcie nevedel.
Tresty pre päť niekdajších výkonných predstaviteľov sa očakávajú 15. mája a v prípade najvážnejších z trestných činov im hrozí až 20-ročné väzenie. Obhajcovia Fergusona, Garanda a Miltona však informovali, že ich klienti sa plánujú odvolať. Ako povedal Fergusonov právnik Cliff Schoenberg, "zaisťovací priemysel je pravdepodobne príliš komplikovanou záležitosťou, aby ho porota (vyberá sa z ľudu) pochopila".
Ak by skutočne padli 20-ročné či podobné tresty, bolo by to ďalšie kolo tvrdých sankcií proti takzvaným bielym golierom v USA. Ťažké tresty odštartoval krach energetického giganta Enron, ktorý po účtovných podvodoch vedenia skrachoval v decembri 2001. V nasledujúcich rokoch postupne odsúdili niekoľkých jeho predstaviteľov, z ktorých najväčší trest dostal bývalý prezident firmy Jeffrey Skilling (24 rokov a štyri mesiace). Nasledovali krachy telekomunikačného giganta WorldCom a 25 rokov pre bývalého šéfa Bernarda Ebbersa, ďalej jedného z najväčších operátorov sietí káblových televízií Adelphia, za ktorý išli do väzenia otec aj syn John a Tim Rigasovci (15 a 20 rokov väzenia). Jediným, ktorý z veľkého podvodu vyšiel s minimálnou ujmou, je Andrew Fastow, bývalý finančník Enronu. Napriek tomu, že o podvodoch vedel toľko čo ostatní, za priznanie a "spoluprácu s vyšetrovateľmi" dostal iba šesť rokov.

Najväčšie tresty
-- bývalý šéf WorldComu Bernard Ebbers dostal za účtovné podvody 25 rokov
-- bývalého prezidenta Enronu Jeffreyho Skillinga poslal súd do väzenia na 24 rokov a štyri mesiace
-- exriaditeľ amerického konglomerátu Tyco dostal 25 rokov
-- bývalý šéf Adelphie išiel do väzenia za podvody na 15 rokov, jeho syn Timothy na 20 rokov

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:48