StoryEditor

Panasonic dobýja európsky trh zo Spiša

24.10.2007, 00:00

Európsky líder na trhu DVD rekordérov, japonská spoločnosť Matsushita Electric Industrial, známa pod obchodnou značkou Panasonic, predala v Európe do konca leta viac ako tri milióny prehrávačov. Väčšina z nich bola vyrobená v závode spoločnosti Panasonic AVC Networks Slovakia v Krompachoch.
Japonci presťahovali výrobu z Nemecka na Spiš pred siedmimi rokmi a investovali do nej viac ako 855 miliónov korún. Prvé finálne produkty zo Slovenska sa dostali na trh o rok neskôr. Najprv to boli klasické VHS rekordéry, potom ich kombinácie s DVD prehrávačmi a od roku 2004 sa v závode začal vyrábať súčasný úspešný rad rekordérov Diga.
Panasonic sa v Krompachoch okrem výroby videotechniky venuje aj produkcii digitálnych dosiek, plošných spojov, mechaniky a zdrojových dosiek pre LCD obrazovky, ktoré sa do televízorov montujú v sesterskom závode v Plzni. Spoločnosť má prevádzky aj v Starej Ľubovni a Trstenej a spolu zamestnáva asi 2 600 ľudí, z toho viac než polovicu na Spiši.
Prenesením výroby z Nemecka prišli za firmou štyri dodávateľské spoločnosti, ktoré pôsobia v Spišskej Novej Vsi a zamestnávajú ďalšie desiatky ľudí. Firma nemontuje hotové rekordéry z dovezených komponentov, ale sama si ich vyrába a testuje. "Vývoj a dizajnovanie robíme v Japonsku, v Nemecku sa dolaďujú výrobky pre európsky trh. Taká je koncernová stratégia," vysvetľuje Hidenobu Kakihara, konateľ Panasonicu Slovakia.
Podľa neho sa minimálne desať rokov Panasonic ďalej na východ nepohne. "Sme veľmi spokojní. Závod v Krompachoch patrí medzi najlepšie v Európe," podčiarkuje Joachim Reinhardt, prezident Panasonic Europe.
"Hlavnou výzvou na najbližšie roky sú pre nás produkty schopné záznamu vo vysokom rozlíšení, výrobky kompatibilné s digitálnym vysielaním a príprava na Blue-ray technológiu, ktorá nahradí DVD formát," vysvetľuje Ichiro Kawamura, generálny manažér spoločnosti Network Bussines Group, ktorá je jednou zo štyroch produkčných divízií koncernu Matsushita.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 07:38