StoryEditor

Mediálny barón ide za mreže

16.07.2007, 00:00

V USA sa cez víkend skončil dlhotrvajúci súdny proces s bývalým mediálnym barónom Conradom Blackom. Chicagská porota uznala 62-ročného podnikateľa za vinného zo štyroch z trinástich obvinení.
Kedysi uznávanému vydavateľovi, ktorého ešte v roku 2001 anglická kráľovná Alžbeta II. udelila šľachtický titul, teraz hrozí až 35 rokov za mrežami a miliónové pokuty. Blackov advokát sa mieni proti rozsudku odvolať, píše denník Die Welt.
Blackovo vydavateľstvo Hollinger International vo svojich zlatých časoch vydávalo stovky titulov, okrem iného denníky ako Daily Telegraph či Jerusalem Post, a patrilo medzi najväčšie novinové impériá sveta. Koncom 90. rokov však mediálna kríza naštrbila pozíciu koncernu a pri následnom predaji častí vydavateľstva sa Black a jeho partneri Jack Boultbee, Peter Atkinson a Mark Kipnis podľa názoru prokurátora zmenili na nenásytných zlodejov. Obžaloba tvrdí, že miliónové sumy zneužili na vlastné obohatenie namiesto toho, aby ich vyplatili investorom. Black stratil kreslo predsedu predstavenstva Hollinger International v roku 2003.
Obhajoba pri procese hovorila o prehnane snaživých žalobcoch, ktorí nedokázali nájsť jednoznačné dôkazy ani skutočné obete údajného šafárenia obvinených. Black podľa novín Die Welt prijal čítanie rozsudku pokojne, prekvapilo ho až uznanie viny za bránenie spravodlivosti.
Porota oslobodila Blacka od deviatich bodov obžaloby, okrem iného od obvinenia z organizovaného zločinu a daňových únikov. Porotcovia za neudržateľné označili aj obvinenie z toho, že Black vyúčtoval firme zhruba 400-tisíc dolárov, v prepočte 9,6 milióna korún, za narodeninovú oslavu svojej manželky, alebo že používal firemné lietadlo na dovolenkové cesty.
V procese vypovedalo približne päťdesiat svedkov, no najdôležitejším bol pre prokuratúru Blackov bývalý kolega David Radler, ktorý v rámci aféry tiež prišiel o miesto. Radler sa s prokurátorom dohodol na niekoľkomiliónovom vyrovnaní, dodávajú Die Welt.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:19