StoryEditor

Košice ušetria na verejnom osvetlení

02.10.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

Ročnú úsporu šesť miliónov korún za verejné osvetlenie prinesie Košiciam dohoda o urovnaní vzájomných vzťahov a záväzkov, ktorú mesto podpísalo s dodávateľskou spoločnosťou Veros.
Dohoda má podobu dodatku k pôvodnej zmluve z roku 2002 a znamená zároveň aj úsporu ďalších 15 miliónov korún z dlhu mesta práve firme Veros. Obe strany sa dohodli, že z dlhovaných 54 miliónov korún samospráva uhradí 39 miliónov a mesto zároveň ukončí dlhodobé súdne spory so spoločnosťou Veros, týkajúce sa fakturačných nezrovnalostí.
"Dohoda znamená, že mesto Košice bude mať počas nasledujúcich 10 rokov jej platnosti funkčné a kvalitné osvetlenie," uviedol námestník košického primátora Jozef Filipko. Dodal, že obe strany zároveň jasne formulovali predmet plnenia zmluvy, spôsob určovania ceny a dohodli sa na dlhodobej koncepcii obnovy a prevádzky verejného osvetlenia v Košiciach.
Nový spôsob výpočtu ceny spočíva v tom, že mesto bude platiť paušálnu ročnú sumu za údržbu a opravy verejného osvetlenia 39 miliónov korún spolu s elektrinou v skutočnej výške. Veros spracovala koncepciu obnovy a údržby verejného osvetlenia a mesto každý mesiac dostane informáciu o jej priebežnom plnení.
Ukončeniu rokovaní medzi mestom Košice a spoločnosťou Veros napomohlo aj zjednodušenie vlastníckych štruktúr spoločnosti Elektrovod-Osvetlenie, majiteľa Verosu. Koncom augusta skupina Eltodo zvýšila svoj podiel v spoločnosti Elektrovod-Osvetlenie na 100 percent, keď spoločnosti Eltodo-Citelum odkúpila podiel vo Verose od spoločnosti Elektrovod Holding.
Spoločnosť Eltodo-Osvetlenie vlastní skupina Eltodo, ktorej materskou spoločnosťou je pražská Eltodo EG. Tá sa stará o verejné osvetlenie v 210 mestách Čiech a v siedmich mestách na Slovensku.
"Na našej zákazke pre mesto Košice nám veľmi záleží. Verím, že mesto bude teraz rovnako spokojné, ako desiatky miest v Čechách," dodal prezident spoločnosti Eltodo EG Libor Hájek.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 06:46