StoryEditor

Automobilka č. 4 existuje

11.10.2007, 00:00
Príchod štvrtej automobilky na Slovensko už avizuje aj vládna investičná agentúra Sario. Podľa generálneho riaditeľa agentúry Petra Hajaša existuje niekoľko záujemcov z radov výrobcov áut.

Konkretizovať, s ktorými automobilkami rokuje, Hajaš zatiaľ nechce. O prebiehajúcich rokovaniach s nemenovanou americkou automobilkou pred niekoľkými týždňami hovoril aj starosta obce Kechnec Jozef Konkoly. Podľa informácií HN by potenciálnou štvrtou automobilkou mohla byť Ford Motor Company. Detroitská automobilka však rokovania oficiálne nepotvrdila.

Z prítomnosti troch súčasných automobiliek dnes ťaží celá ekonomika a vďaka nim prúdia na Slovensko stále nové investície nadviazané na trojlístok Volkswagen, PSA Peugeot Citroën a Kia Motors. Najnovším príkladom je americký koncern Visteon, ktorý pripravuje výstavbu v poradí už tretej výrobnej základne na Slovensku.

Obec Kechnec




Nová prevádzka vyrastie v priemyselnej zóne Pod Batinou pri Ilave. Automobilkám bude dodávať systémové klimatizačné jednotky, chladiace systémy, výmenníky tepla a ďalšie druhy dielcov. V dvoch etapách preinvestuje 960 miliónov korún.

Visteon, ktorý patrí medzi piatich najväčších svetových producentov autokomponentov, už takmer dva roky vyrába v Nitre dverové panely do osobných áut. Ich odberateľom je trnavský závod Peugeotu. Ďalšou prevádzkou Visteonu je logistický a montážny medzisklad v Dubnici nad Váhom, ktorý zabezpečuje služby pre žilinský závod Kie. Ďalším dôležitým odberateľom by sa mal v budúcnosti stať pripravovaný závod automobilky Hyundai v severomoravských Nošoviciach.

Doterajšie investície Visteonu vláda podporila investičnými stimulmi za 422,9 milióna korún, z ktorých 8 miliónov tvorí daňová úľava a zvyšok priame náklady súvisiace s investíciou a so vzdelávaním zamestnancov. Spoločnosť do roku 2010 na Slovensku vytvorí viac ako 500 pracovných miest.

Vládna agentúra Sario za uplynulé tri štvrťroky asistovala pri 49 investičných projektoch. Na najbližšie mesiace tak zabezpečila prílev zhruba 36 miliárd korún priamych zahraničných investícií. Nateraz sa u nás zavádza 184 registrovaných projektov, ktoré sú v rôznych fázach realizácie.

Noví investori prichádzajú aj v odlišných oblastiach priemyslu než len automontážneho. O slovenské minerálne zdroje konečne prejavujú záujem aj ázijské firmy. Podľa našej investičnej agentúry o príchod na náš trh má záujem malajzijská spoločnosť Nagamas International Berhad. Zo slovenskej firmy Čerínska minerálka chce do Ázie dovážať nesýtenú minerálnu vodu.

Ázijská firma chce spolu s banskobystrickým producentom minerálok vytvoriť nový podnik, ktorým by firmy mohli pôsobiť na trhoch juhovýchodnej Ázie. Súčasné rokovania spoločnosti zverejňovať odmietli. "Sú prerokované niekoľké možnosti spolupráce, všetky sú veľmi zaujímavé a obidve strany deklarovali, že majú záujem uzatvoriť spoločný obchod," povedal Peter Slašťan z marketingu Čerínskej minerálky.

Minerálne vody však nemajú byť jediným terčom Ázijčanov. Nagamas sa obzerá aj po možnosti vybudovania rekreačno-hotelového zariadenia v stredoeurópskom regióne. Slovensko by malo mať výhodu. Malajzijská firma totiž uvažuje nadviazať na priemyselný park, ktorý vo Voderadoch stavia kórejský Samsung. Nový priemyselný park by mal slúžiť najmä novoprichádzajúcim čínskym firmám.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 17:55