StoryEditor

Taiwanci už majú pôdu pre svoju fabriku

19.05.2009, 00:00
Problémy s pozemkami, ktoré ohrozovali pripravovaný projekt fabriky na LCD monitory v Trenčíne, sa poradilo vyriešiť. Už po niekoľkých dňoch od zverenenia celej kauzy našli vlastníci pozemkov a developer spoločnú reč a dohodli sa na kompromisnom riešení.

Jednej z najväčších investícií na Slovensku za posledných niekoľko rokov, fabrike na LCD monitory v Trenčíne, by už nemalo nič stáť v ceste. Taiwanská spoločnosť AU Optronics totiž získa všetky potrebné pozemky na výstavbu podniku za dvesto miliónov eur, v ktorom by už o rok malo nájsť prácu približne tritisíc zamestnancov. Nemali by sa tak opakovať problémy, akým napríklad čelila automobilka Kia pri Žiline.

Utajená cena
Developer projektu, bratislavská spoločnosť Reming Consult, našiel spoločnú reč s nespokojnými vlastníkmi pôdy, ktorí za ňu chceli viac peňazí, než im firma ponúkala. "Pozemky, k výkupu ktorých bola poverená naša spoločnosť, sú už zabezpečené," povedal včera pre HN predseda predstavenstva spoločnosti Slavomír Podmanický. To, na akej cene za sporné parcely sa nakoniec dohodli, však odmietol prezradiť s tým, že na to nemá oprávnenie a je viazaný dohodou o mlčanlivosti. Podobné stanovisko zaujal i trenčiansky podnikateľ Jozef Prekop, ktorý zastupuje časť vlastníkov pozemkov a ešte v priebehu minulého týždňa nebol s ponúkanou cenou spokojný. "Podarilo sa prekonať všetky prekážky a  s developerom bola vykonaná dohoda o odkúpení pozemku," povedal včera pre HN. Reming Consult mu pôvodne ponúkal za štvorcový meter 400 korún, on však chcel trikrát viac.

Zmluva v nedohľadne
Celé územie, kde má mesto Trenčín záujem stavať priemyselný park, má 117 hektárov. Samotný závod AU Optronics by mal byť na ploche 19,6 hektára. Poslanci Mestského zastupiteľstva v Trenčíne už koncom apríla odsúhlasili predaj 17 hektárov pozemkov v budúcom priemyselnom parku Reming Consultu. Zvyšnú pôdu bolo potrebné získať od súkromných vlastníkov.

Investičná zmluva, na základe ktorej by mal AU Optronics postaviť v Trenčíne fabriku na LCD monitory, ešte stále nie je uzavretá. "Dúfame, že k podpisu dôjde čo najskôr. Tento proces však nedokážeme nijako ovplyvniť, a preto nevieme stanoviť ani orientačný termín, kedy k dohode dôjde," povedala koncom minulého týždňa hovorkyňa agentúry SARIO Jana Murínová. Žiadne informácie o tom, v akom štádiu je pripravovaná investícia, nemajú ani predstavitelia Reming Consultu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:00