StoryEditor

iPhone sa nám zrejme vyhne

12.07.2007, 00:00

Nový mobilný telefón iPhone vyvolal v USA miestami až hystériu a stala sa z neho žiadaná trofej. Záujemcovia zaplavili predajné miesta Apple a mobilného operátora AT&T, ktorý má exkluzívne práva na predaj tohto telefónu. Odhaduje sa, že od jeho uvedenia na trh sa predalo už 700-tisíc kusov.
Postupne sa táto hystéria začína presúvať aj do Európy, kde by sa z iPhone ako prví mali ešte v tomto roku tešiť Francúzi, Nemci a Briti. Zvyšok starého kontinentu príde na rad na budúci rok.
No Slovensku a okolitým krajinám sa zrejme kultový prístroj vyhne. Ako sa HN dozvedeli z overeného zdroja, ktorý si neželal byť menovaný, stredná a východná Európa má podstatný hendikep. Aktivácia a prvé spustenie iPhone si totiž vyžadujú konto na predajnom serveri Apple iTunes Store, ktorý však funguje iba v štátoch, kde sa používa dolár alebo euro. A nepomôže ani snaha aktivovať konto v inej krajine, keďže záujemca musí uviesť bydlisko a niektoré citlivé osobné údaje. Podľa informácií zdroja niektorí našinci síce uvažovali o ceste do USA, aby získali telefón, no väčšina od tohto úmyslu upustila, keďže telefón by im jednoducho nefungoval. "Apple to má skutočne dobre ošetrené," povedal zdroj.

Diktát od Apple
Podľa nemeckých médií Apple v súčasnosti rokuje so štvorkou najväčších európskych mobilných operátorov -- Orange, T-Mobile, O2 a Vodafone. V akom štádiu sú rokovania a ktorý z operátorov má najväčšie šance, je zatiaľ predmetom špekulácií európskych médií, keďže ani jeden z koncernov sa na tému iPhone nevyjadruje.
Rokovania zatiaľ pokračujú veľmi pomaly, pretože situácia v Európe sa od USA líši. V prvom rade tým, že v EÚ je zakázané viazať určitý produkt na iný produkt alebo službu. Inými slovami, mobilní operátori môžu ponúkať akciové telefóny s viazanosťou, no rovnaké modely musia predávať aj bez zmluvy za plnú cenu. V USA sa však iPhone nedá zohnať inak, ako so zmluvou s AT&T.
iPhone postavil európskych operátorov pred dilemu. Podľa Financial Times Deutschland na jednej strane ponúka spojenie s Apple veľký potenciál, no americký koncern žiada podmienky, ktoré sú oveľa nevýhodnejšie než dohody s inými výrobcami mobilov. Obyčajne operátori diktujú funkcie, softvérové požiadavky a cenu mobilu, v tomto prípade však podmienky stanovil Apple. AT&T podľa analytikov zinkasuje z každého riadne predaného osemgigabytového prístroja 55 percent z ceny 599 dolárov (14 500 korún), kým Apple údajne získa časť príjmov operátora.

Jedna špekulácia stíha druhú
Medzičasom sa objavili aj správy, že exkluzívnu dohodu pre Nemecko získal T-Mobile, ktorý mal predávať iPhone od 1. novembra za 450 eur (zhruba 15-tisíc korún). Najväčším favoritom bol síce trhovo silnejší Vodafone, ale nemecký koncern údajne v poslednej chvíli prišiel s lepšou ponukou. Ako sa však z nemenovaných zdrojov dozvedel Handelsblatt, ešte nič nie je rozhodnuté a Deutsche Telekom stále sedí za rokovacím stolom.
No vznikla aj ďalšia špekulácia. Analytici si myslia, že Apple ešte v tomto roku ponúkne lacnejší variant iPhone, ktorý nebude mať napríklad dotykový displej. Prístroj s obmedzenými funkciami za menej než tristo dolárov by pre neho znamenal cestu do segmentu lacnejších mobilov bez toho, aby ohrozil úspech prehrávača iPod Nano.

iPhone -- obeť hackera
Nór Jon Johansen je medzi hackermi pojem. Podľa Die Weltu pred siedmimi rokmi ako 16-ročný prerazil ochranu pred kopírovaním DRM a vlani ochranu Apple pod názvom Fairplay. A teraz sa zameral na iPhone. Na svojom blogu s výstižným názvom "Veď ma zažaluj" uverejnil súbor s názvom "Phone Activation Server v1.0" a číselný riadok "Magic iTunes numbers". Tieto dáta majú umožniť fungovanie iPhone bez udania osobných údajov, hoci k dispozícii bude iba hudba a funkcia WLAN. Telefonovanie, e-mail a internet sú aj naďalej možné iba so zmluvou s AT&T. Komentáre na blogu naznačujú, že tento hack naozaj funguje, dodáva Die Welt.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:04