StoryEditor

USA preveria víťazstvo EADS

04.03.2008, 23:00

Americký Kongres preskúma rozhodnutie armádneho letectva, ktoré v piatok minulý týždeň prisúdilo jeden z najväčších kontraktov v histórii americkej armády európskemu konzorciu EADS. Informovala BBC. Partnerom EADS v projekte je síce americký Northrop Grumman, no pre Kongres je to "úder americkej bezpečnosti".
Druhou súťažiacou firmou bol Boeing, od ktorého celá Amerika čakala víťazstvo. Kontrakt je mimoriadne citlivou záležitosťou, pretože ide o dodávku tankovacích lietadiel potrebných na zabezpečenie dlhých letov bojových stíhačiek. EADS na prekvapenie všetkých získal zákazku na dodávku prvých 179 lietadiel približne za 35 miliárd dolárov (najnovšie údaje amerických denníkov hovoria o 40 miliardách dolárov), ktoré vymenia starnúce stroje KC-135 ešte z čias Dwighta Eisenhowera. Ten pôsobil vo funkcii prezidenta na rozhraní 50. a 60. rokov minulého storočia.
EADS získal kontrakt na úkor Boeingu, ktorý bol doteraz monopolným výrobcom tankovacích lietadiel pre armádu USA. Prvýkrát sa tak otvárajú dvere do tejto oblasti aj európskej firme, a to sa kongresmanom nepáči.
Ako vyhlásila predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová, rozhodnutie vedenia letectva na modernizáciu tankovacích lietadiel "vyvolalo vážne otázky, ktoré Kongres musí podrobne preskúmať". Jednou z nich je "národná bezpečnosť USA, ak armáda bude používať lietadlá, na ktoré jednotlivé dielce dodávajú zahraničné firmy". Viacerí kongresmani zároveň poukázali na pracovné miesta, ktoré by sa mohli vytvoriť, ak by zákazku dostal Boeing. Ten plánoval v USA vytvoriť 44-tisíc nových pracovných miest. Pentagon však poukazuje na to, že lietadlo EADS a Northrop Grumman vyhralo v štyroch z piatich sledovaných bodov a navyše lietadlá sa budú montovať v USA v štáte Alabama.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:55