StoryEditor

Poistný trh na Slovensku riadia makléri

21.11.2007, 23:00

Ponukou neživotného poistenia pre podnikateľov rozbehla svoje aktivity u nás pobočka slovinskej poisťovne Triglav. O jej plánoch na našom trhu sme sa zhovárali s predsedom predstavenstva skupiny poisťovní Triglav Group Andrejom Kocičom.

Poisťovňa Triglav začala pôsobiť na Slovensku v apríli tohto roka. Aké sú vaše prvé skúsenosti?
Zaujali nás hlavne rozdiely medzi slovenským a slovinským poistným trhom. Slovenský poistný trh je riadený najmä prostredníctvom maklérov. Taktiež výška poistného je na Slovensku v prípade neživotného poistenia približne o polovicu vyššia ako u nás a rovnako vyššie sú tu v oblasti poisťovníctva aj provízie. Neprehliadnuteľným faktom je aj silný konkurenčný boj medzi poisťovňami na vašom trhu.

Služby Triglavu sú na Slovensku zatiaľ určené len firemným klientom. Aké novinky im v oblasti poistenia chcete ponúknuť?
Prvoradým a dôležitým je pre našu spoločnosť zameranie sa na zákaznícky orientovaný prístup a ponuku šitú presne na mieru jednotlivým klientom.

Vaším plánom je po čase uviesť na náš trh aj produkty v oblasti životného a neživotného poistenia aj pre fyzické osoby. Prečo ste sa rozhodli priniesť na trh produkty určené pre túto skupinu klientov až neskôr?
Našou stratégiou pri vstupe na váš trh bolo postupnými krokmi uviesť širokú škálu produktov, ktoré dokážeme našim zákazníkom ponúknuť. Vrátane jednotlivých druhov poistenia nachádzajúcich sa v našom portfóliu.

Majoritným akcionárom poisťovne Triglav je Slovinská republika. Nie je to pre spoločnosť podnikajúcu v oblasti poisťovníctva, kde pôsobia nadnárodné finančné skupiny, limitujúce z pohľadu je ďalšieho rozvoja?
Triglav v žiadnom prípade nepociťuje problémy v súvislosti so svojím ďalším rastom a expanziou na nové trhy. To, že jediným zakladateľom a majiteľom dvoch najväčších akcionárov Triglavu je Slovinská republika, je v súlade s dlhodobou stratégiou spoločnosti. Naša poisťovňa v súčasnosti pôsobí v ôsmich krajinách, medzi ktorými sú okrem Slovinska aj Chorvátsko, Bosna a Hercegovina, Srbsko, Čierna Hora, Macedónsko, Česko a Slovensko. Triglav Group si udržiava vedúci podiel na poistných trhoch južnej a juhovýchodnej Európy. A v blízkom čase plánujeme vstúpiť aj na trhy ďalších krajín.

Ktoré to budú?
Predbežne by malo ísť o Rumunsko, Bulharsko, Albánsko a Ukrajinu. Rovnako sa od začiatku budúceho roka pripravujeme na vstup na Ľubľanskú burzu.

Do piatich rokov chcete mať trojpercentný podiel na našom trhu. Vaším cieľom je mať v každej krajine, kde pôsobíte, aspoň desaťpercentný trhový podiel, kedy ho chcete dosiahnuť u nás?
Naším cieľom je ponúkať na slovenskom poistnom trhu konkurencieschopné služby a postupne u vás rozšíriť ponuku Triglavu do širokého portfólia produktov neživotného, ale aj životného poistenia. Na základe našich poznatkov zo slovenského poistného trhu neočakávame dosiahnutie desaťpercentného trhového podielu, ale napriek tomu veríme, že náš trhový podiel bude z roka na rok rásť. Na slovenský trh chceme priniesť nové možnosti poistenia vrátane prehľadnejšieho riešenia prípadných škôd.

Ako budete podporovať vašu slovenskú pobočku pri jej expanzii?
Naša podpora sa zameriava najmä do oblastí jedinečného prijatia poistného rizika, konkurencieschopného oceňovania, vybudovania silného a profesionálneho tímu zamestnancov, ponuky dobrého zaisťovacieho krytia a vytvorenia povedomia silnej značky.

V Slovinsku pôsobí Triglav aj v oblasti bankových služieb. Plánujete ich postupom času ponúkať aj na ostatných trhoch kde pôsobíte?
V prípade akýchkoľvek obchodných možností sa budeme snažiť chopiť príležitosti.

Kto je Andrej Kocič
Ekonomické vzdelanie získal na Ekonomickej fakulte v Ľubľane a Indiana University v americkom Bloomingtone. V poisťovni Triglav začal pracovať pred desiatimi rokmi ako poisťovací agent na oddelení neživotného poistenia. Predsedom jej predstavenstva je od roku 2005.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 01:55