StoryEditor

Tornaľa chce investovať do Ozety Neo

07.08.2007, 00:00

Na kúpu závodu Ozeta Neo v Tornali, rozbehnutie a zabezpečenie výroby a všetkých súvisiacich okolností potrebuje mesto okolo sto miliónov korún. "Peniaze na samotnú textilku máme, na ostatné zháňame," hovorí primátor Ladislav Dubovský. Kúpnu cenu však nechcel spresniť, pretože samospráva ešte nepodpísala s finančnou skupinou Penta Investments, ktorá je majiteľom Ozety Neo, zmluvu. Chcela by tak urobiť do polovice augusta.
"Časť úverových zdrojov je už na účte, na ďalšie peniaze nám dali banky prísľuby," dodal primátor. Mesto počíta aj s podporou štátu a zo štrukturálnych eurofondov. Dubovský pred tromi týždňami predložil záväznú ponuku mesta vedeniu spoločnosti Ozeta Neo na prevzatie odevného závodu k prvému septembru.
Tornaľa plánuje závod prevádzkovať prostredníctvom vlastnej obchodnej spoločnosti a zamestnať v ňom 370 ľudí z doterajších vyše šesťsto. Malo by ísť prednostne o obyvateľov mesta a blízkeho okolia. Radnica má tiež v hre viacerých investorov, ktorí údajne prejavili o závod záujem, a vedie s nimi rokovania.
Okrem šitia pánskej konfekcie by tak priestory textilky mohli byť podľa Dubovského využité na výrobu autoelektroniky, dámskej konfekcie, šitie kravát či autopoťahov. Získať investorov sa hneď po ovládnutí podniku pred tromi rokmi pokúšala aj Penta. Rokovania s tromi desiatkami sa skončili neúspešne.
O areál Ozety sa zaujímala i spoločnosť Gemtex Rožňava, ktorá je súčasťou švajčiarskeho koncernu Schiesser Group a zaoberá sa produkciou luxusnej bielizne. "Zatiaľ sme sa nedohodli. Ide o odlišný druh výroby a jej prenesenie do Tornale by si žiadalo dlhšiu prípravu, zmluvné garancie a investície," uviedol Ľudovít Mészner, konateľ Gemtexu. Spoločnosť je však pripravená zamestnať sto až stopäťdesiat ľudí z Ozety Neo vo svojich prevádzkach v Rožňave i Revúcej a záujemcom o prácu ponúka zabezpečenie dopravy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:41