StoryEditor

USA pohrozili OMV sankciami

26.06.2007, 00:00

Kým rakúsky koncern OMV má veľkú šancu dostať sa k obrovským zásobám zemného plynu v Iráne, Spojené štáty pohrozili sankciami, ak dohodu uzatvoria v dohľadnom čase. To podľa denníka Die Presse minulý týždeň jasne povedali vysokopostavení zástupcovia americkej vlády vo Viedni.

Viac než biznis
Cieľom USA pritom podľa denníka nie je ani tak zrušenie dohody ako skôr prestávka v rokovaniach. Spojeným štátom ide najmä o načasovanie. OMV v apríli ohlásil predbežnú dohodu s iránskou vládou, na základe ktorej bude v spolupráci s lokálnym štátnym koncernom ťažiť plyn na najväčšom nálezisku zemného plynu v krajine. S odstupom tak ide o najväčší biznis, ktorý kedy západná spoločnosť uzatvorila s Iránom.
To, že v tomto prípade je za dohodou viac než len obchod, dokazujú nadšené reakcie z Iránu. Teherán v apríli oslavoval Rakúšanov ako hrdinov a propagandistická mašinéria vlády dokázala vykresliť dohodu v jasnom svetle. Irán, kritizovaný celým svetom za svoj atómový program, zrazu získal renomovaného a seriózneho západného partnera. Stalo sa tak v období, keď medzinárodná komunita čoraz viac izoluje Irán a diskutuje o ekonomických sankciách, píšu Die Presse.

Viedeň stojí za OMV
Pre kótovaný OMV sú podobné politické úvahy druhoradé. Z hľadiska Bieleho domu však prišiel obchod v mimoriadne citlivom okamihu. Rozvinutý svet podozrieva prezidenta Mahmúda Ahmadínedžáda z výroby atómových zbraní, podporovania medzinárodného terorizmu a otvorene hrozí vymazaním Izraela z mapy sveta.
Ide o tvrdé podozrenia, no rakúska vláda sa nimi nenechala zastrašiť. Skôr naopak. Ministerka zahraničných vecí Ursula Plassniková sa spolu s politikmi všetkých strán demonštratívne postavila na stranu OMV. Po prvé, Rakúsko nie je 51. spolkovým štátom USA a po druhé, dohoda s Iránom zvýši bezpečnosť zásobovania Rakúska zemným plynom.
Zástupcovia americkej vlády plánujú v najbližších týždňoch rokovať so svojimi kolegami z Viedne a s vedením OMV. Prvoradým partnerom však bude práve vláda, keďže štátny holding Österreichische Industrie Holding AG (ÖIAG) ako najväčší akcionár by so svojím 30-percentným podielom mohol obchod s Iránom zablokovať.

Symbolické hrozby
K tomu však podľa Die Presse nepríde. Aj preto, že hrozby sankcií OMV nenaženú strach. Koncern totiž v USA vôbec nepodniká. Navyše, OMV je jedným z hlavných prevádzkovateľov projektu plynovodu Nabucco, ktorý má viesť zemný plyn z oblasti Kaspického mora do Európy a zmenšiť tak dominanciu Ruska. A to je v záujme USA.
Ak by USA zaradili OMV na čiernu listinu, určite by to imidžu koncernu nepomohlo. No voľba medzi postupným zhoršovaním medzinárodného renomé a najväčším plynárenským biznisom v histórii firmy nebude pre OMV veľmi ťažká. To si uvedomuje aj Biely dom, ktorý zrejme len nechce dopustiť, aby mu niekto niekedy vyčítal, že nič nepodnikol, aby budúcemu partnerovi OMV nezabránil získať jadrové zbrane, uzatvára noviny Die Presse.

OMV chce prevziať MOL
OMV včera zvýšil svoj podiel v maďarskej skupina MOL z desať na 18,6 percenta, za čo zaplatil jednu miliardu eur, v prepočte 33,7 miliardy korún. Na zvýšenie podielu na polovicu a získanie kontroly by potreboval ďalších zhruba päť miliárd eur. Rakúsky koncern navrhuje priateľské prevzatie MOL, čím by vznikol silný stredoeurópsky hráč s trhovou hodnotou 36 miliárd dolárov, v prepočte 902,4 miliardy korún. Podľa analytikov však záujem OMV môže vyvolať bitku o MOL najmä zo strany ruských gigantov Gazprom a Lukoil. Vedenie MOL-u však už v piatok oznámilo, že do konca tohto roku chce skúpiť zhruba desať percent akcií, čo môže v súvislosti s ponukou OMV vyznieť ako odmietavý postoj. Manažment MOL-u kontroluje zhruba štvrtinu akcií.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:23