StoryEditor

Účet za podvod: Každá miliarda stojí rok väzenia

05.10.2010, 11:22
Autor:
ČTKČTKhalhal
Aktualizované 12.40 | Parížsky súd uznal bývalého makléra francúzskej banky Société Générale Jérôma Kerviela (na snímke) vinným vo všetkých bodoch obžaloby. Uviedla to dnes agentúra AP.

Banka tvrdí, že ju Kerviel nepovolenými špekuláciami pripravil asi o 4,9 miliardy eur. Výška trestu zatiaľ nebola uvedená.

Po odôvodnení rozsudku vyniesol sudca Dominique Pauthe trest: 5 rokov väzenia, pričom dva roky väzenia mu súd podmienečne odložil. Kerviel musí stratu 4,9 miliardy eur uhradiť.

Sudca vo svojom odôvodnení rozsudku povedal, že Kerviel nemal tichý súhlas svojich nadriadených k nadmerným špekuláciám. Nedostatky kontrolného mechanizmu Société Générale ho preto neoslobodzuje od jeho povinností profesionálneho obchodníka.

Podľa sudcu Kerviel presne vedel, čo robí, keď prekračuje svoje obchodné právomoci. A dodal, že sa vedome snažil zakryť svoje riskantné obchodné pozície.

Dôkazy, ktoré obhajcovia Kerviela predložili na jeho ochranu, nezbavujú makléra jeho povinností dodržiavať pravidlá, povedal sudca Dominique Pauthe.

Kervielov právny zástupca Olivier Metzner už predtým súdu povedal, že Kerviel bol len šachovou figúrkou v deprimujúcom finančnom systéme. "Mám pocit, že Kerviel pyká za celý systém," povedal. Rozhodnutie súdu označil za necitlivé a trest za mimoriadny. Obhajoba požadovala, aby boli zrušené obvinenia, že Kerviel prekročil svoje právomoci a falšoval dokumenty, a že sa dopustil podvodu. Kerviel sa už priznal k tomu, že neoprávnene manipuloval s počítačovými dátami.

Kerviel svoju obhajobu staval na tom, že jeho nadriadení vedeli, čo robí, a že prekračuje interné limity. Kým zarábal, banke to vraj neprekážalo, keď vraj nazhromaždil vysokú stratu, banka ho hodila cez palubu. To však ľudia zo Société Générale odmietajú a Kerviela považujú za klamára. Prípad je ostro sledovaný okrem iného preto, že sa v ňom stretli najväčšie právnické esá z Paríža.

Kervielov právnik Metzner už zastupoval viacero celebrít, napríklad bývalého panamského diktátora Manuela Noriegu, bývalého riaditeľa francúzskeho koncernu Vivendi Jeana-Marie Messiera aj bývalého francúzskeho premiéra Dominiqua de Villepina.

01 - Modified: 2005-02-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Transylvánia je zaujímavá pre Slovákov 02 - Modified: 2005-02-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Globálne oživenie ekonomík sa odkladá
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. jún 2024 15:05