StoryEditor

Košičania dostali prácu zo Ženevy

24.08.2010, 00:00

Spoločnosť ZŤS Výskumno-vývojový ústav (VVÚ) z Košíc získala od Európskeho centra pre jadrový výskum (CERN) ďalšiu prestížnu objednávku. Do pripravovaného nového urýchľovača elementárnych častíc dodá prototypy robotov na presné polohovanie obrích magnetov. Tie ich dokážu uložiť na požadované miesto s presnosťou tisíciny milimetra. "Cena za ich návrh a dodávku je stodvadsať tisíc eur. O dva roky by mal nasledovať tender na výrobu samotných komponentov urýchľovača," tvrdí obchodný riaditeľ spoločnosti Ladislav Vargovčík. Podobným robotickým systémom, za takmer tri milióny eur, vybavila firma pred dvoma rokmi v súčasnosti najväčší funkčný urýchľovač na svete LHC pri Ženeve. Ten bol však pre poruchy viackrát nefunkčný a museli ho opravovať.

Vyrábajú prototypy
"Pri oprave LHC v minulom roku bolo potrebné vymeniť asi päťdesiat magnetov. Prevádzkové skúšky potvrdili presnosť nášho polohovania," vysvetľuje Vargovčík, ktorý si myslí, že dobré referencie pomohli firme pri ďalšej spolupráci s fyzikmi. Nový lineárny urýchľovač, ktorý by mal byť dlhý takmer štyridsaťtri kilometrov, sa zatiaľ iba pripravuje a prepočítavajú sa jeho parametre. CERN počíta s jeho funkčnosťou o desať rokov a cenu odhaduje asi na desať miliárd dolárov. Podľa niektorých fyzikov je však možné, že sa od výstavby upustí. "Príprava projektu beží a v súčasnosti vyrábame prototypy robotov, ktoré by mali prísť v novembri vyskúšať experti zo Švajčiarska . Dôvera CERN-u je príjemná, ale niekedy z nej máme zimomriavky," hovorí Vargovčík.

Bojujú proti terorizmu
Firma ZŤS VVÚ sa zaoberá aj vývojom a výrobou robotov na boj s terorizmom, určených na vyhľadávanie a likvidáciu výbušnín. Podieľa sa tiež na robotickej likvidácii vysoko kontaminovaných častí atómových elektrární a snaží sa uchytiť v jadrovom biznise na Ukrajine i v Rusku. Dnes zamestnáva 90 pracovníkov a v budúcom roku plánuje prijať 10 ľudí.
Alexander Buzinkay

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 15:52