StoryEditor

Centrá sa rozrastú. Prvenstvo má východ

06.03.2011, 23:00
Tento rok prinesie ďalšie obchodné centrá aj napriek tomu, že tržby obchodníkov už dva roky klesajú.

Sťažené financovanie projektov a zredukované expanzné plány firiem si však svoju daň na prírastku nových plôch vypýtajú.                                                                                                          

Do užívania sa odovzdá takmer o polovicu menej obchodných priestorov a tohtoročný termín otvorenia nestihne jedno z dvoch outletových centier, ktoré budú na území Slovenska úplnou novinkou. "Keďže je už marec a väčšina kľúčových značiek nemá narozpočtované otváranie nových prevádzok, presunuli sme aj otvorenie,“ vysvetľuje Vladimír Kozár, projektový riaditeľ One Fashion Outletu vo Voderadoch, ktorý začne zlacnenú módu ponúkať až na jar 2012.

Premiéra outletu bude
Hoci má projekt za 75 miliónov eur vo Voderadoch meškanie, Slováci sa pravdepodobne premiéry tohto obchodného konceptu v tomto roku dočkajú. Konkurenčná firma Ipec Group tvrdí, že termín pred Vianocami dodržať stíha. "V súčasnosti prebiehajú prípravné stavebné práce. D1 Outlet Bratislava bude otvorený na jeseň tohto roku,“ povedal Ľudovít Tóth, mediálny zástupca projektu.

Bratislava spomalila
Z viac ako 130-tisíc štvorcových metrov, ktoré dajú developeri v tomto roku do užívania, bude podobne ako vlani patriť najväčší podiel Auparku od spoločnosti HB Reavis. Jeho otvorenie v Košiciach je naplánované na posledný kvartál a podľa Márie Juritkovej, PR manažérky spoločnosti, idú stavebné práce podľa harmonogramu. "Obsadenosť priestorov už presiahla 50 percent,“ tvrdí Juritková. HB Reavis plánuje okrem Českej republiky stále pokračovať v rozvoji aj na Slovensku. Po Košiciach bude nasledovať Ružomberok a Trenčín.                     

Prírastok nových obchodov sa v nasledujúcich mesiacoch prudko spomalí najmä v hlavnom meste. Niečo vyše 51-tisíc štvorcových metrov, ktoré ponúknu nové obchodné centrá, nie je ani polovica vlaňajšej "úrody“.

"Začiatok výstavby je naprojektovaný v polovici apríla. Momentálne stojíme pred uzavretím kontraktu s dodávateľmi,“ hovorí Klaus Hammer zo spoločnosti Alfa Group, ktorá developuje druhý najväčší tohtoročný prírastok v Bratislave. Je ním nákupné centrum P13 na Pestovateľskej ulici, ktoré by aj napriek miernemu meškaniu oproti pôvodnému zámeru mohlo otvoriť svoje brány ešte v tomto roku. Podľa Hammera má už 80 percent priestorov svojho budúceho nájomcu istého.

Ceny ostávajú
Z pohľadu nájmov nepriniesol veľké zmeny ani minulý rok a analytici ich neočakávajú ani v nasledujúcich mesiacoch. Kým v prípade najlepších bratislavských priestorov zaplatia obchodníci od 30 do 45 eur za štvorcový meter za mesiac, v krajských mestách sa ceny pohybujú od 15 do 25 eur.

"Ceny nájomného závisia najmä od lokality a konceptu celého projektu. Momentálne sú ceny v najlepších lokalitách stabilné,“ vraví Vladimír Bullo, výskumný analytik spoločnosti King Sturge.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:09