StoryEditor

Nemocnice na východe chcú štyria investori

19.08.2010, 00:00

Okresné nemocnice v Rožňave, Spišskej Novej Vsi, Michalovciach a Trebišove, ktoré spravuje Košický samosprávny kraj, by mali mať od nového roka strategického investora. Župa vypísala výberové konanie na prenájom akcií nemocníc na dvadsať rokov. "V súčasnosti prebieha vyhodnotenie ponúk štyroch uchádzačov, bližšie informácie budú známe koncom budúceho týždňa. Je naším záujmom, aby investor vstúpil do nemocníc od začiatku budúceho roka," informovala Soňa Jakešová, hovorkyňa kraja. Mená účastníkov tendra však nechcela uviesť.

Unipharma nie je v hre
"Sme jedným so záujemcov. Zaslali sme záväznú prihlášku a čakáme na rozhodnutie," potvrdila HN Andrea Haščíková, hovorkyňa spoločnosti Agel. Ďalším záujemcom je spoločnosť ProCare, ktorá má sieť súkromných polikliník, a neziskovka Spoločnosť Nemocnice a polikliniky, ktorá má štyri nemocnice v Žiari nad Hronom, vo Vranove nad Topľou, v Rimavskej Sobote a Banskej Štiavnici. Jeden z ďalších možných investorov, spoločnosť Unipharma Prievidza, sa do tendra neprihlásila. "Nie sme tam," uviedol hovorca Jozef Šebest. Unipharma má tri nemocnice vrátane jednej z najlepšie hodnotených v Košiciach-Šaci. Dôvodom neúčasti v tendri majú byť podmienky, ktoré sú nastavené tak, že firmu zo súťaže vopred vylučujú.

Investor zvýši platy
Budúci investor do nemocníc má mať okrem iného priemerný ročný obrat zo zdravotníckej starostlivosti minimálne štyridsať miliónov eur, päť rokov musí prevádzkovať nemocnice aspoň s kapacitou šesťsto lôžok a musí mať skúsenosti s reštrukturalizáciou zdravotníckych zariadení. Ďalej sa zaviaže k investíciám do modernizácie a bude garantovať rast platov zdravotníckeho personálu o pätinu. Za akcie by mal zaplatiť stopäťdesiattisíc eur. Nemocnice, s výnimkou spišskonovoveskej, produkujú dlhodobo stratu a sú podkapitalizované. Nepodarilo sa im získať peniaze z eurofondov a kraj nemá peniaze na ich celkové oddlženie. Najhoršie je na tom Nemocnica s poliklinikou svätej Barbory v Rožňave, ktorá neuspela s projektmi za takmer trinásť miliónov eur. "Strategický investor by nám jednoznačne pomohol," myslí si riaditeľka rožňavskej nemocnice Marta Hlaváčová.
Alexander Buzinkay

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 18:36