StoryEditor

Bardejovský park je bez peňazí

04.08.2010, 00:00

Rozostavaný priemyselný park v Bardejove je bez peňazí. Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) a ministerstvo hospodárstva zastavili jeho financovanie z eurofondov. Dôvodom je policajné vyšetrovanie. "Úrad boja proti korupcii začal preverovanie vo veci podozrenia zo spáchania zločinu subvenčného podvodu a zločinu poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev," tvrdí hovorca SARIO Marián Jánošík. Kým sa preverovanie neskončí, je financovanie zastavené.

Park pred dokončením
Po Prešove a Trebišove je to už tretí prípad podozrenia z netransparentného narábania s európskymi financiami v priemyselných parkoch na Slovensku. Podľa pôvodných zámerov mal byť bardejovský park do konca roka hotový a v januári sa do neho chystali investori. "Náš postup pri výstavbe bol transparentný, všetko sme doložili na vyzvanie polície dokumentmi. Verím, že sa to vysvetlí a čoskoro budeme pokračovať," konštatuje René Semanišin, hovorca mestského úradu v Bardejove. Podľa neho polícia koná na základe anonymného podnetu, ktorý obviňuje majiteľov firmy Jas-Export, v priestoroch ktorej sa park pripravuje, z majetkových a iných machinácií.

Spoločnosť vlani na jeseň skončila v konkurze a jej majitelia boli iniciátormi revitalizácie parku. "Sú to len všeobecné konštrukcie, nič konkrétne," konštatuje na margo anonymu Semanišin. Podľa neoficiálnych informácií z polície nebolo zatiaľ vznesené obvinenie ani začaté trestné stíhanie.

250 miest
Bardejovský hnedý priemyselný park za jedenásť a pol milióna eur sa buduje od začiatku minulého roka. Park má z eurofondov dostať vyše deväť miliónov eur, zvyšok zaplatí samospráva. Investori by v ňom mali vytvoriť minimálne 250 pracovných miest a investovať dva milióny eur. "Mesto má s nimi podpísané zmluvy o budúcich zmluvách a malo by ísť o zahraničné subjekty, ktoré sa budú zaoberať výrobou obuvi," potvrdzuje Juraj Popjak, prednosta mestského úradu.
Alexander Buzinkay

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:59