StoryEditor

Problémy aj napriek dobrým výsledkom

04.09.2002, 00:00

Rakúska letecká spoločnosť Austrian-Airlines-Gruppe (AUA) má aj napriek dobrým polročným výsledkom vážne problémy. Najväčšou prekážkou je enormne vysoké zadlženie v celkovej hodnote 3,5 mld. eur, z toho 2,4 mld. eur tvoria dlhodobé úvery. Vzhľadom na to aj podiel vlastného kapitálu na pasívach spoločnosti tvoril v polovici tohto roku len 13,2 %. "Naša bilancia nie je v poriadku a vlastný kapitál je príliš nízky," povedal Thomas Kleibl, člen Predstavenstva AUA zodpovedný za financie.
Podľa denníka Die Presse robí T. Kleiblovi starosti popri všeobecne slabom výkone celosvetového hospodárstva aj kríza na Blízkom východe. "Ak by sa začala vojna proti Iraku, na ktorú sa, samozrejme, pripravujeme, ovplyvnilo by to výrazne aj náš prevádzkový výsledok, pretože pri takom nízkom vlastnom kapitáli sa nemáme o čo oprieť. Druhý 11. september by totiž spoločnosť v žiadnom prípade neprežila," dodal T. Kleibl. V dôsledku toho je firma opatrná aj pri stanovovaní prognóz na celý rok 2002. V prvom polroku dosiahla AUA prevádzkový zisk 29,7 mil. eur, pričom v porovnateľnom období minulého roka to bola ešte strata 31,5 mil. eur. Na konci roka počíta spoločnosť s prevádzkovým ziskom 24 mil. eur. Minulý rok bol pre AUA stratový vo výške okolo 89 mil. eur. "Ak dosiahneme tento výsledok aj napriek ťažkým časom, bolo by to výborné," zhodli sa manažéri AUA. Odmietli však vydať akékoľvek varovanie týkajúce sa celkového výsledku.
V súčasnosti má AUA dostatok likvidity na to, aby prežila zimu, avšak len s podmienkou, že sa nič nestane. Ďalšou poistkou sú už teraz zabezpečené úverové linky. Ako spoločnosť uviedla, pokiaľ bude mať pozitívny prevádzkový výsledok, môže naďalej splácať svoje dlhy. Finančná situácia vo firme je však veľmi zložitá, čo dokazuje aj skutočnosť, že AUA sa na začiatku roka nemohla zaistiť ani proti zvýšeniu cien benzínu prostredníctvom hedgingu. Až po pol roku sa spoločnosť dokázala zaistiť aspoň na 50 %.
AUA sa v súčasnosti snaží dosiahnuť hodnotu vlastného kapitálu na úrovni 30 %. Aj počet lietadiel by mal klesnúť zo súčasných 108 približne na 90 až 95. Väčšina týchto lietadiel by sa mala financovať prostredníctvom lízingu. Heslom podniku je naďalej šetriť, šetriť a ešte raz šetriť. To znamená predaj niektorých lietadiel, ako aj firemného sídla vo viedenskej mestskej časti Oberlaa. Prvotným cieľom spoločnosti je však teraz dať do poriadku prevádzkový výsledok. O zvyšovaní kapitálu sa môže hovoriť najskôr na začiatku roku 2004.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:34