StoryEditor

Molex definitívne dvíha kotvy z Kechneca

22.07.2010, 00:00

Americká spoločnosť Molex Slovakia, ktorá odštartovala pred desiatimi rokmi úspech kechneckého priemyselného parku pri Košiciach, končí s výrobou. "Firma utlmovala produkciu postupne a ku koncu júna prepustila spolu sedemsto ľudí," potvrdil Igor Jakeš, hovorca košického úradu práce. Zvyšných sto zamestnancov sa postará o "balenie". "Molex zohral v Kechneci kľúčovú úlohu. Bol prvým investorom na zelenej lúke, priniesol novú technológiu a otvoril v parku dvere pre ďalších," tvrdí starosta Kechneca Jozef Konkoly. Zaoberal sa produkciou káblov pre automobilový a elektrotechnický priemysel.
Noví investori
Jeho odchod by mala aspoň čiastočne nahradiť luxemburská IEE Sensing Slovakia, ktorá sa nasťahovala do výrobných hál Molexu a rozširuje výrobu. V súčasnosti zamestnáva dvesto ľudí a postupne naberá ďalších. Hľadá najmä operátorov do výroby bezpečnostných snímačov pre autá. Na budúci rok by mala firma zamestnávať asi 350 osôb a do dvoch rokov vyše 500. Vlani dostala od vlády investičný stimul za 1,6 milióna eur vo forme daňových úľav a príspevku na tvorbu pracovných miest. Do úpravy priestorov a transferu technológie mieni vložiť viac ako štyri milióny eur a naplno rozbehnúť výrobu na prelome rokov. Kechnec si veľa sľubuje aj od rokovaní s dvoma novými investormi, ktoré sú vo finále. Mali by priniesť prácu asi pre tisíc ľudí. Podľa starostu ide o európsku strojárenskú firmu a severoamerického dodávateľa pre automobilky a avioniku.
Firmy prijímajú
Pracovné miesta vytvárajú podľa Konkolyho aj už etablovaní investori. " U nás každá jedna spoločnosť expanduje. Teraz síce uváženejšie, pomalšie, ale svoje plány nezastavujú," dodáva starosta. Spoločnosť Getrag Ford Transmissions stavia logistické centrum, pripravuje sa na zvýšenie produkcie prevodoviek a potrebuje najmä procesných inžinierov. Kuenz hľadá zámočníkov, montérov a zváračov, a Swep operátorov a technikov. Spolu by mali v najbližších rokoch zamestnať niekoľko sto ľudí.
Alexander Buzinkay

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 18:56