StoryEditor

Fórum nahradí pod Tatrami starý Prior

21.09.2010, 00:00

Holandská developerská spoločnosť Multi Veste Slovakia chce prestavať popradský Prior na obchodné centrum Fórum. Začať plánuje na jar budúceho roka a celá prestavba má trvať 19 mesiacov. Investíciu za 30 miliónov eur zabrzdila na dva roky kríza. Priniesť by mala do 280 pracovných miest a odstráni z centra mesta niekoľko rokov chátrajúcu budovu.

Starý Prior zbúrajú
"Oživujeme projekt, chystáme podklady pre územné konanie. Kedy začneme, bude závisieť od situácie na trhu, ktorá sa mení k lepšiemu,“ povedal pre HN Petr Černák, zástupca developera. Podľa neho sa v tom najkrajnejšom prípade môže začiatok výstavby oddialiť o rok. Fórum vyrastie priamo na centrálnom námestí Popradu a nahradí starý obchodný dom, ktorý bude zlikvidovaný. Samospráva predala pozemky pod ním pred dvoma rokmi developerovi s očakávaním rýchlej investície a revitalizácie cenného priestoru. "Veríme, že sa veci pohnú a objekt začne čím skôr slúžiť verejnosti. Budeme sa snažiť v rámci ústretovosti urýchliť stavebné konanie a pomôcť investorovi,“ hovorí popradský primátor Anton Danko. Trojposchodové obchodné centrum bude mať viac ako 12-tisíc metrov štvorcových predajnej plochy a 400 parkovacích miest.                                                                                                                           

Predajcovia v ňom získajú variabilné priestory. "Chceli by sme, aby tam boli tie najlepšie značky, známe i na Slovensku, ale plánujeme pritiahnuť tiež nové,“ doplnil Černák. Zatiaľ ich nechcel konkretizovať, nakoľko rokovania nie sú ukončené.

Pomôcť má Tesco
Developer pripravuje podobný projekt i v Prešove. Tamojšie Fórum malo byť hotové vlani, no ešte sa ani nezačalo stavať, napriek tomu, že na časť územia bolo vydané stavebné povolenie. "Chceme sa spojiť s Tescom, ktoré má vedľa hypermarket, a ísť do toho spoločne,“ spresnil Černák a vyvrátil domnienky, že firma mieni projekt odpredať. "O spolupráci rokujeme,“ dodal. Kedy založí spoločný podnik s obchodným reťazcom nevedel povedať. Čas majú len do budúceho roka. Ak nezačnú stavať, musia pozemky ponúknuť mestu na spätný odpredaj. Holandská firma Multi Development, aktívna najmä v Českej republike, a jej tri dcérske spoločnosti Multi Veste Slovakia, si projekty financujú svojpomocne alebo pre ne získavajú investorov. Aký model zvolia v Poprade a Prešove sa ešte nerozhodli.
Alexander Buzinkay

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:24