StoryEditor

Elektráreň na biomasu beží načierno

12.08.2010, 00:00

Pri výstavbe prvej slovenskej elektrárne na biomasu v Bardejove bol porušený zákon. Energetický zdroj, ktorý okrem produkcie elektriny dodáva aj teplo pre sedemtisíc domácností, je osem mesiacov v skúšobnej prevádzke. Okresný prokurátor v Bardejove však nedávno vyzval mesto, aby zrušilo územné rozhodnutie a stavebné povolenie elektrárne. Dôvodom má byť uloženie horúcovodného potrubia cez pozemok podnikateľa, ktorý bol vynechaný z procesu stavebného konania.                                  

Mesto porušilo zákon
Podnet na preskúmanie podozrenia z nezákonného postupu Bardejova dal ešte vlani v novembri poslanec mestského zastupiteľstva Dušan Divulit. Prokuratúra podozrenie po preverení podnetu potvrdila. "Mesto, ako stavebný úrad, porušilo zákon pri oboch konaniach. Porušené boli ustanovenia stavebného zákona i správneho poriadku,“ informoval hovorca krajskej prokuratúry Marián Spišák. Prokuratúra vyzvala mesto, aby obe konania zrušilo a zjednalo nápravu. Radnica zatiaľ zrušila územné rozhodnutie a chystá i nápravu v ďalšom postupe. "Toto formálne pochybenie sa dodatočne vyrieši tak, aby bolo v súlade so zákonom. Vynechaný účastník konania bude doň zahrnutý so všetkými právami, ktoré mu patria,“ potvrdil prednosta mestského úradu Juraj Popjak. Náprava by sa mala podľa neho udiať do konca septembra. Mesto však nemieni skúšobnú prevádzku elektrárne pozastaviť. "Nie je na to dôvod. Nedošlo k nejakému vážnemu prešľapu,“ myslí si prednosta.

Výpadok tepla nehrozí
Bardejovčania majú obavy, aby neboli odstavení od tepla, a aby sa problém podarilo vyriešiť do začiatku vykurovacej sezóny. Investor a prevádzkovateľ elektrárne Bioenergy Prešov totiž podpísal s mestským distribútorom tepla firmou Bardterm zmluvu na dvadsať rokov a sľúbil, že bude jeho cena počas tohto obdobia o desatinu nižšia, ako pri vykurovaní plynom. Prevádzkovateľ i vedenie mesta upokojujú, že nič také sa neudeje. Stavba elektrárne bola realizovaná v súlade so zákonom. Zásobovanie teplom nie je ohrozené a nevieme ani o tom, že by malo dôjsť k pozastaveniu prevádzky elektrárne,“ ubezpečuje Jana Bubenková, hovorkyňa spoločnosti Bioenergy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:33