StoryEditor

Telekomunikáciám v USA sa nedarí

26.01.2003, 23:00
Autor:
(hn/rp)(hn/rp)

Americký telekomunikačný sektor bude aj v tomto roku s najväčšou pravdepodobnosťou čeliť ďalšiemu poklesu, čo je dané slabými ekonomickými podmienkami, ale aj pokračujúcimi negatívnymi dôsledkami investičnej expanzie z konca 90. rokov. Telekomunikačný gigant AT&T ešte zvýraznil pesimistické nálady vyhlásením, že zrejme dôjde k ďalšiemu prepadu výdavkov na telekomunikačné služby, čo následne vyvolá pokles výnosov. Tento ukazovateľ sa v AT&T počas roka 2002 znížil o 10 %.
BellSouth, významný americký regionálny operátor, deklaroval podobné problémy a vo firemnom vyhlásení z konca minulého týždňa priznal pokles výnosov za rok 2002 o 7 %. Na tieto informácie takmer okamžite reagovali akciové trhy -- hodnota cenných papierov AT&T sa po publikovaní hospodárskych výsledkov znížila až o 19,1 % a naposledy sa obchodovali na úrovni 20,49 USD/akcia.
Hodnota akcií BellSouth zaznamenala pokles o 7 %. Hospodárske výsledky AT&T a BellSouth sa priamo premietajú aj do perspektív výrobcov telekomunikačných zariadení. AT&T napríklad zníži kapitálové výdavky v roku 2003 na úroveň, ktorá sa bude pohybovať okolo 3,3 -- 3,5 mld. USD, hoci pred rokom bol tento ukazovateľ na hladine 3,9 mld. USD.
Ako uviedli Financial Times, napriek uvedeným faktom najväčší výrobcovia telekomunikačného vybavenia v USA takmer jednohlasne uvádzajú, že najhoršie obdobie už majú pravdepodobne za sebou a v tomto roku ich čaká návrat k ziskovosti. Výrobcovia telekomunikačných zariadení však dodávajú, že v roku 2003 sa začnú vo väčšej miere orientovať na mobilných operátorov. Treba dodať, že podobné vyhlásenia deklarovali už počas roka 2002, no ich optimizmus bol značne predčasný, pretože bankrot WorldComu vyvolal ďalší prepad kapitálových výdavkov v telekomunikačných firmách.
Analytici konštatujú, že výrazný pokles tržieb divízie služieb AT&T je veľkým prekvapením práve z dôvodu krachu rivalov, akými boli WorldCom a Global Crossing. Veľkým konkurenčným rizikom na americkom telekomunikačnom trhu sa stáva aj spoločnosť Baby Bell, ktorá sa chce presadiť najmä agresívne nízkou cenovou politikou.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 10:13