StoryEditor

United Airlines hrozí bankrot

05.12.2002, 23:00

Americká letecká spoločnosť United Airlines (UAL) sa v noci zo stredy na štvrtok veľmi nebezpečne priblížila k perspektíve bankrotu a stojí pred rozhodnutím, či nepožiada o ochranu pred veriteľmi. Stalo sa tak po tom, čo neuspela v pokuse získať vládnu záruku na úver v objeme 1,8 mld. USD.
Rada pre stabilizáciu leteckej dopravy (ATSB) vo svojom vyjadrení konštatovala, že podnikateľský plán United Airlines nie je finančne "zdravý" a takisto nie je ani orientovaný na dlhodobú stabilitu.
Hoci UAL môžu predložiť nový podnikateľský plán, veľmi tvrdé argumenty zo strany ATSB predznamenávajú fakt, že iba radikálne zmeny v uvedenom pláne majú šancu na úspech. UAL sa však dostali pod kritický časový tlak a počas tohto týždňa museli odložiť úverovú splátku vo výške 900 mil. USD.
UAL zostáva málo priestoru na detailné vypracovanie nového podnikateľského zámeru a v prípade, že na základe kapitoly 11 zákona o bankrotoch požiadajú o ochranu pred veriteľmi, stanú sa v poradí už druhou "obeťou" vážnej krízy amerického leteckého priemyslu, ktorá sa začala po teroristických útokoch na USA. Prvou takto postihnutou spoločnosťou sa v priebehu leta 2002 stali US Airways.
Experti vidia určitú šancu v tom, že rozhodnutie na pôde ATSB nebolo celkom jednoznačné -- z trojčlennej rady sa totiž jeden člen zdržal hlasovania a požadoval predloženie ďalších materiálov do 9. decembra.
I tak sa presadil väčšinový názor, že neexistujú nijaké rozumné dôvody, ktoré by viedli k záveru o schopnosti splácať úver zo strany UAL v prípade, ak získa vládnu garanciu. Naopak -- pri takejto garancii by sa ohrozili záujmy amerických daňových poplatníkov. Rada pre stabilizáciu leteckej dopravy tiež vyjadrila obavy, že prognóza výnosov United Airlines je nadhodnotená a nerealistická. Ak aj získa táto letecká spoločnosť úver, bude mať vážne problémy s likviditou v budúcich rokoch, uvádza sa doslova v stanovisku ATSB. Analytická firma Blalock & Company dodáva, že v oblasti financovania už nemajú United Airlines nijakú signifikantnú alternatívu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 21:41