StoryEditor

MMF žiada od Ruska ďalšie reformy

16.02.2003, 23:00
Autor:
(hn/rp)(hn/rp)

Medzinárodný menový fond (MMF) v oficiálnom vyhlásení v závere uplynulého týždňa zdôraznil, že ruská ekonomika čelí rizikám spomalenia rastu hrubého domáceho produktu a cenovej fluktuácii v rámci príjmov z exportu ropy, no takisto je vystavená aj inflačným tlakom. Vyhlásenie MMF obsahuje nezvyčajne kriticky tón. Podľa analytikov je skôr varovaním, a nie iba upozornením.
Hodnotenie stavu ruskej ekonomiky je výsledkom dvojtýždňovej misie MMF v Moskve, pričom fond odhaduje hospodársky rast v Rusku na úrovni 3,5 %, hoci vládne prognózy na rok 2003 sa definovali až na úrovni 4,2 %.
Varovanie od MMF považuje časť expertov za krajne neočakávané, pretože k nemu došlo vzápätí po oznámení britského energetického gigantu British Petroleum, ktorý sa rozhodol v krajine investovať 7,65 mld. USD, čím vznikne tretia najväčšia ropná spoločnosť v Rusku. Táto investícia však mala byť aj jednoznačným aktom dôvery voči krajine, ktorá viac ako desať rokov realizovala značne bolestivý proces reforiem.
MMF tvrdí, že ruská centrálna banka musí venovať oveľa väčšiu pozornosť redukcii inflácie. Ďalší udržateľný hospodársky rast bude možný iba pri oživení štrukturálnych reforiem, opatrnej makroekonomickej politike a pri obmedzovaní závislosti od prírodných zdrojov, konštatuje sa v dokumentoch MMF.
MMF vyzval ruskú vládu, aby urýchlene vytvorila stabilizačný fond, do ktorého sa bude sústreďovať neplánovaný zisk zo zvyšujúcich sa cien ropy. Bez takéhoto fondu hrozí riziko expanzie vládnych výdavkov. V tohtoročnom štátnom rozpočte ráta ministerstvo financií s príjmami z predaja ropy, ktorých ceny sa majú pohybovať od 18,50 USD do 21,50 USD/ barel.
Stabilizačný fond by ruskej vláde vytvoril väčší manévrovací priestor pri plnení sľubov týkajúcich sa znižovania daní, ktoré sa však môžu realizovať iba za predpokladu, že súčasne dôjde ku kráteniu verejných výdavkov.
Transparentné pravidlá pri uvoľňovaní zdrojov fondu by zároveň obmedzovali "politické pokušenie" účelovo zvyšovať vládne výdavky v čase tohtoročnej decembrovej predvolebnej kampane do ruského parlamentu a pri voľbe hlavy štátu, ku ktorej dôjde na jar 2004.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:17