StoryEditor

Budapešť prežíva hotelový boom

29.04.2003, 00:00

Zatiaľ čo v celosvetovom meradle zápasí cestovný ruch s krízou a na obnovu jeho infraštruktúry nie je dostatok finančných prostriedkov, vyrastie v Budapešti v nasledujúcich rokoch celý rad najluxusnejších hotelov. Podľa zámerov investorov pribudne v historickom centre mesta a jeho širšom okolí do roku 2006 až 9 nových alebo úplne zrekonštruovaných hotelových zariadení štvor- a päthviezdičkových kategórií. Celkovo by mali obohatiť ubytovaciu ponuku o vyše 2-tisíc izieb.


Prvé zo série by mali byť ešte v tomto roku odovzdané do prevádzky hotely najvyššej triedy Gresham a Four Seasons. Posledné roky možno v Budapešti považovať za zlaté obdobie výstavby hotelov, ktoré významne posilnilo prijímaciu kapacitu hlavného mesta, uviedol Lázsló Fekete, riaditeľ Budapeštianskej turistickej spoločnosti. Napriek tomu, že niektoré rozvojové zámery meškajú, investičná chuť do výstavby luxusných hotelov pretrváva, zdôraznil Péter Wolf, prezident Maďarského združenia hotelierov. Prednedávnom bol odovzdaný do užívania Hotel Royal Corinthia so 416 päťhviezdičkovými izbami.
Na ďalších novostavbách a rekonštrukciách vládne živý ruch. Napríklad v jednom z najväčších maďarských hotelových podnikov, ktorým je Accor -- Pannónia Hotels, zrenovovali tento rok pätinu z 5-tisíc izieb. Firma v predchádzajúcich rokoch preinvestovala ročne na tieto účely 3 až 4 milióny forintov. Tento rok si však vzhľadom na recesiu v turizme môže dovoliť minúť len o polovicu menej. P. Wolf predpokladá, že pokles turistickej návštevnosti sa čochvíľa odrazí v cenovej vojne medzi maďarskými hotelmi, ktoré sú oproti západoeurópskym stále oveľa lacnejšie. Pribúdanie nových a zrenovovaných zariadení konkurenčnú vojnu podľa neho ešte vyostrí. Trend poklesu cien je evidentný už aj v posledných dvoch rokoch. Kým v roku 2001 stála päťhviezdičková izba 44-tisíc forintov, v súčasnosti je to okolo 30- tisíc forintov. Cena ubytovania v hoteli o jednu kategóriu nižšom klesla v rovnakom období z 18-tisíc na 12-tisíc forintov. Podľa údajov Centrálneho štatistického úradu (KSH) bolo ku koncu minulého roka v Budapešti spolu 129 hotelov, z toho až 72 v trojhviezdičkových.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 16:25