StoryEditor

Košice pritiahli logistické parky

13.09.2010, 00:00
Viac ako pol milióna štvorcových metrov skladových priestorov pripravujú na východe Slovenska spoločnosti Inva Group, PointPark Properties (P3) a KKP Invest.

Už do konca roka by sa mal rozbehnúť projekt Industrial parku Šaca (IPSA). Realizujú ho spolu firmy Inva Group a P3 na území medzi košickými železiarňami a mestskou časťou Šaca. Polovica z 25-hektárového areálu bude vyhradená logistike a druhá ľahkej výrobe a montážam. Má potenciál vytvoriť okolo 1 200 pracovných miest.             

Atraktívnejší východ
"Sú tu blízko hranice troch štátov, veľké priemyselné podniky, širokorozchodná železnica,“ tvrdí Vladimír Jalakša, člen predstavenstva spoločnosti Inva Group. Na východe je navyše nedostatok logistických priestorov A kategórie s výškou minimálne desať metrov. Miesto parku vhodné zapadá i do stredoeurópskej siete logistických centier nadnárodnej spoločnosti P3, ktorá bude spravovať jeho logistickú časť. Druhá investícia za takmer sedemdesiat miliónov eur spoločnosti KKP Invest by mala priniesť prácu pre viac ako 450 ľudí. Podrobnejšie informácie o firmách, ktoré budú mať sklady v logisticko-priemyselnom centre (LPC) s rozlohou 25 hektárov chystanom vo Veľkej Ide pri Košiciach, zatiaľ spoločnosť nezverejnila. "O obsadenosti rokujeme s mnohými i nadnárodnými spoločnosťami,“ hovorí Jozef Tuček zo zvolenskej firmy KKP Invest.

Developer plánuje začať stavať na jar, dokončiť stavbu chce do štyroch rokov. "Modifikujem projekt podľa požiadaviek zákazníkov, predpokladáme, že do marca bude všetko pripravené na výstavbu infraštruktúry,“ dodáva Tuček. Podľa neho investori zvýšili svoj záujem o plochy na východe a teraz nastáva tá správna doba pripraviť pre nich ponuku. Centrum bude stáť na pozemkoch vo vlastníctve developera vedľa hlavnej cesty do Košíc.

Slabá ponuka
Nerovnováha v ponuke logistických plôch medzi západom krajiny, kde je sústredená väčšina kapacít a poddimenzovaným východom, stále pretrváva. Odborníci sú napriek tomu mierne optimistickí. "Výrazný posun zatiaľ v tomto smere nenastal, viaceré projekty sú iba v prípravnej fáze. Situácia by sa mohla zlepšiť v budúcom roku,“ myslí si Peter Jánoši, špecialista na priemyselné nehnuteľnosti spoločnosti CB Richard Ellis. Podľa neho investori vyčkávajú a developeri sa im snažia šiť ponuky na mieru, čo je i prípad už spomínaných zámerov. Či sa trh pohne bude závisieť aj od toho, kto pripraví lepší projekt za cenu akceptovateľnú pre zákazníkov. Zatiaľ jedinými väčšími fungujúcimi logistickými centrami na východe Slovenska sú sklad amerického distributéra farieb v Petrovanoch pri Prešove, ktorý postavila tamojšia firma Opal Fytos a čiastočne dokončený Immopark rakúskej spoločnosti Immorent pri košickom letisku. Podľa pôvodných zámerov mal byť Immopark k dispozícii pre zákazníkov už v roku 2008.


menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:03