StoryEditor

Cieľom Rosnefťu sú USA

24.02.2003, 23:00

Ruská ropná spoločnosť Rosnefť, ktorá sa uchádza o získanie podielu v chorvátskej rafinérii INA, netají, že jej hlavným cieľom je získanie jadranského exportného terminálu rafinérie INA, ktorý by pomohol zvýšiť vývoz ropy z Rosnefťu do USA.
Ako uviedol šéf spoločnosti Sergej Bogdančikov pre ruský denník Vedomosti, exportný terminál Omisalj by podporil dohodu Rosnefťu s americkou spoločnosťou Marathon začať priame dodávky do Spojených štátov najneskôr do 3. štvrťroka tohto roka.
"Omisalj ideálne zapadá do našej dohody s Marathonom. Navyše, INA má dve rafinérie, zatiaľ čo Rosnefť nemá dostatočné kapacity na spracovanie ropy," dodal S. Bogdančikov. Odmietol však nedávne informácie, že Rosnefť ponúkol za 25-percentný podiel v chorvátskej spoločnosti, ktorá denne produkuje 325 tis. barelov ropy, 400 mil. USD. Podľa neho je ponúkaná suma nepomerne nižšia. Predstavitelia chorvátskej strany uviedli, že Rosnefť ponúkol od 300 do 400 mil. USD.
Okrem ruskej firmy vybrala chorvátska vláda do užšieho kola ešte rakúsku spoločnosť OMV a maďarský koncern MOL. Víťaz tendra by mal byť známy do konca marca.
Ropná produkcia v Rusku rastie už piaty rok za sebou a v januári dosiahla 10-ročné maximum. Kapacity štátnych ropovodov však sú už vyťažené a ropné spoločnosti hľadajú nové exportné trasy. Rosnefť verí, že v prípade úspechu by do konca roka mohol cez Omisalj transportovať do 140 tis. barelov ropy denne. Samotná INA zasa potrebuje zahraničného partnera, ktorý by podporil projekt zvýšenia vývozu ropy na svetové trhy v celkovej hodnote (projektu) 1,6 mld. USD, ako aj modernizáciu dvoch zastaraných rafinérií, a to najneskôr do piatich rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. máj 2024 20:02