StoryEditor

Fecupral: SPP zneužíva svoj monopol na trhu

01.11.2004, 23:00
Prešovská spaľovňa nebezpečných látok, ktorá sa zaoberá ekologicko-termickým zneškodňovaním odpadu, má problém. Musí platiť za zemný plyn aj vtedy, keď ho neodoberie.

Energetickou surovinou prešovskej spaľovne, ktorú prevádzkuje Fecupral z Veľkého Šariša, je zemný plyn. Podľa konateľa Štefana Hanigovského sa po uzatvorení zmluvy so Slovenským plynárenským priemyslom (SPP) dostali do nevýhodnej pozície, ktorá spaľovňu zjavne poškodzuje. Tvrdí, že SPP využíva monopolné postavenie na trhu, keďže Fecupral nemá možnosť vybrať si iného dodávateľa.
"V júli a auguste máme každý rok technickú odstávku, keď plyn neodoberáme. Vo faktúre za tieto mesiace je aj presne zaevidované množstvo odobratého plynu - nula kubických metrov. Napriek tomu si SPP vyfakturoval vyše 100-tisíc korún vo fiktívnych položkách, ktoré nie sú odôvodnené, napríklad ako pristavenú kapacitu či mesačnú platbu za výkon. Chceli sme uzatvoriť zmluvu bez dodávky plynu na tieto mesiace, plynári nám však nevyhoveli," opisuje problém Hanigovský.
Po vstupe Slovenska do Európskej únie sa mali zmeniť i odberné podmienky. Princíp platby založenej od 1. mája na rovnosti podmienok je podľa Hanigovského jasný - odobraté médium za cenovú jednotku. "Pri rokovaniach v Belgicku a Holandsku som konzultoval i túto problematiku. SPP ako monopolný dodávateľ si nemôže uplatňovať spomínané fakturačné položky, lebo tieto sú po vstupe do únie už minulosťou," dodáva Hanigovský.
Podľa Patrície Kubicovej z útvaru externej komunikácie SPP fixná sadzba za zmluvne dohodnutú a pristavenú kapacitu tvorí súčasť viaczložkovej ceny pre odberateľské kategórie stredný a veľký odber. "Nie je viazaná na výšku odobratého množstva plynu," vysvetľuje. To znamená, že odberateľ ju platí mesačne v rovnakej výške podľa zaradenia do príslušnej cenovej tarify. Ak odberateľ nemá ukončenú zmluvu na dodávku plynu, musí platiť za dodávku plynu aj počas svojej odstávky.
"Postavenie SPP nie je vôbec také neobmedzené, ako si predstavujú odberatelia a verejnosť. Rozvod plynu, ako aj ostatné činnosti v energetike, sú regulované. Hranice, v ktorých sa SPP môže pohybovať, vymedzuje zákon o energetike a zákon o regulácii v sieťových odvetviach," vysvetľuje Kubicová. Ako dodala, SPP musí postupovať v súlade so schválenými cenami, tarifami a podmienkami, ktoré určuje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).
Podľa vyjadrenia Anny Jančiarovej z ÚRSO vydali vlani v novembri pre SPP cenové rozhodnutie na tento rok, v ktorom úrad určil tarify za rozvod a tarify za prepravu plynu pre oprávnených odberateľov. "Tarify sú viaczložkové, v závislosti od zaradenia odberateľa podľa odobratého množstva. Niektoré zložky nie sú závislé na odobratom množstve a odberateľ ich platí nezávisle na skutočne prepravenom množstve plynu. Ide o tzv. kapacitnú zložku ceny," vysvetlila Jančiarová.
Od 1. januára budúceho roka by sa v zmysle novej legislatívy mal každý odberateľ okrem domácností stať oprávneným odberateľom, ktorý má právo kúpiť si zemný plyn od iného dodávateľa. SPP mu bude povinný prepraviť ho na miesto dodávky. To by malo zabrániť tomu, aby SPP v budúcnosti zostal v dominantnom postavení.

Spaľovňa dokáže vyčistiť špinavé riedidlá
Do konca septembra tohto roka sa v spaľovni spracovalo okolo 600 ton odpadov. Jej kapacity boli využité na 70 až 80 percent. Oproti vlaňajšku je to nárast o 15 až 20 percent. Fecupral osobitne vyzdvihuje nárast zlikvidovaných nebezpečných polychlorovaných bifenylov, ktoré majú toxické a karcinogénne účinky a likvidujú sa spaľovaním pri termickej deštrukcii nad 1 100 stupňov Celzia, ako aj starých zásob pesticídov z poľnohospodárskych družstiev. Podniku sa črtá spolupráca s talianskymi firmami, ktoré majú záujem o likvidáciu, resp. recykláciu špinavých riedidiel. Odpad sa spáli a čisté riedidlá sa opätovne môžu použiť. Fecupral si od toho sľubuje nárast využívania kapacít spaľovne o ďalších 10 až 15 percent. Cieľom je naplnenie kapacít na 90 percent.

Emisie zneškodnené v spaľovni so zabudovaným ekologickým kotlom
  2000 2001 2002 2003
Počet prevádzkových hodín (hod./rok) 4576 5228 6635 6781
Množstvo spáleného odpadu (kg/rok) 357,669 274,667 670,12 678,465
Znečisťujúce látky (kg/rok)
Tuhé znečisťujúce látky 175.7 3.84 9.38 19.191
Oxid B13siričitý 349 17.58 42.88 26.772
Oxidy dusíka 978 539 1314.7 1,194.10
Zdroj: Fecupral, s.  r.  o.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 01:43