StoryEditor

Plechovkári sa udomácnili v Kechneci

26.04.2010, 00:00

Plechovkárenský gigant, americká spoločnosť Crown Bevcan, otvorila v priemyselnom parku Kechnec pri Košiciach závod na výrobu hliníkových obalov na nápoje. Investícia za 42 miliónov eur vytvorila na východe Slovenska stoosem pracovných miest a uskutočnila sa za osem mesiacov. "Je to technologicky najmodernejší závod na svete," hovorí Ken Jeffs, jeho riaditeľ. Americký investor Crown Holding je v druhej etape pripravený výrobu rozšíriť a prijať približne rovnaký počet ďalších ľudí. "Bude to závisieť od situácie na trhu," dodáva Caroline Archer, riaditeľka pre marketing spoločnosti Crown Bevcan Europe&Middle East.

Chceli odísť
Linka na výrobu nápojových plechoviek s kapacitou štvrť miliardy kusov ročne je určená predovšetkým na zásobovanie stredoeurópskeho trhu a Rumunska. Odberateľmi sú najmä pivovary SabMiller a Heineken, ako aj najznámejší producenti nealkoholických nápojov Coca-Cola, Pepsi a ďalší. Štát podporil výstavbu závodu stimulmi vo výške päť a pol milióna eur, a to vo forme daňových úľav a príspevkov na pracovné miesta. Starosta obce Jozef Konkoly hovoril o Crowne svojho času ako o stratenej investícii, ktorú sa len vďaka osobnej iniciatíve podarilo vrátiť späť na Slovensko. "Boli na odchode, znechutení niektorými požiadavkami určitých ľudí, išli sme za nimi a presvedčili ich, že to bude dobré rozhodnutie," spomína. Dnes je rád, že si to firma nerozmyslela a zostala. "Rozhodnutie neľutujeme a ďakujeme za podporu," povedal Jeffs. Závod je trinástym v parku.

Imidžový investor
"Máme tu doposiaľ firmy, ktoré preinvestovali spolu okolo pol miliardy eur a vytvorili tritisíc pracovných miest. Hodnota vytvorená na jedného obyvateľa obce je skoro päťstotisíc eur," objasnil Konkoly.
Obec rokuje s ďalšími investormi, i keď vyhliadky nie sú také optimistické ako predvlani, keď sa hovorilo o veľkých firmách a tisíckach pracovných miest.
"Nejaký investor tento rok ešte určite príde, ak sa vytvorí okolo tisíc pracovných miest, budeme spokojní," konštatuje starosta. Park by sa podľa neho mal orientovať už nie na montážne činnosti, ale viac na technologické firmy s vývojom a výskumom. Prvou lastovičkou je talianska spoločnosť Magneti Marelli, ktorá vyrába autoelektroniku. Ďalšou by mal byť významný americký koncern, ktorý je dodávateľom automobiliek a leteckého priemyslu. "V júni s ním pokračujeme v rokovaniach, ktoré boli vlani pre krízu prerušené. Ich záujem trvá a ak sa to podarí, bude to pre Slovensko imidžová záležitosť," tvrdí Vojtech Ferencz, generálny riaditeľ sekcie stratégie ministerstva hospodárstva. Malo by ísť o investora, ktorý by v Kechneci mal aj vývoj a zamestnal by okolo päťsto osôb. "Záujemcov o investovanie sa snažíme prioritne usmerňovať na východ Slovenska," ubezpečuje Ferencz. Dva nové projekty, ktoré sú vo finálnej fáze, by sa mali zrealizovať v okolí Košíc a v Medzilaborciach. O koho ide, nechcel Ferencz zatiaľ prezradiť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. máj 2024 07:12