StoryEditor

Texicom úspešne nadviazal na tradíciu

10.03.2003, 23:00

Akciová spoločnosť Texicom Ružomberok dosiahla podľa informácií ekonomicko-personálneho riaditeľa Jána Svrčeka od apríla do decembra minulého roka tržby takmer 594 mil. Sk, pričom za toto obdobie vyrobila tovar v hodnote vyše 499 mil. Sk. Práve vlani v apríli firma nadviazala na viac ako storočnú tradíciu textilnej výroby v Ružomberku, keď sa na základe rozhodnutia valného zhromaždenia realizoval nepeňažný vklad spoločnosti Bavlnárske závody, s. r. o., Ružomberok, do spoločnosti Texicom.

EXPORT DO EURÓPY

Výrobný program Texicomu sa orientuje na bavlnené a zmesové priadze, ktoré sa spracúvajú do rozsiahlej palety jednofarebných a potlačených tkanín. Ide predovšetkým o povlakoviny, dámske šatovky, zásteroviny, košeľoviny, dekoračné tkaniny, kepry na pracovné obleky, oblekoviny a flanely. Približne 40 % upravených tkanín firma ďalej spracúva do konfekčných výrobkov. Najznámejšie sú posteľné súpravy, prestieradlá, šatové zástery, pracovné oblečenie či obrusy. Texicom viac ako polovicu produkcie exportuje, predovšetkým do štátov EÚ, ČR a krajín bývalej Juhoslávie.
V uplynulom roku ružomberská firma investovala vyše 20 mil. Sk, pričom väčšina investícií smerovala do udržania a zlepšenia technického stavu tlačiarenských a pracích strojov, ale aj do zabezpečenia inovácií v oblasti tlače. Cieľom investícií je zabezpečiť konkurencieschopnosť produkcie Texicomu aj po vstupe Slovenska do EÚ.

ZNIŽOVANIE NÁKLADOV

Podľa J. Svrčeka bude mať na tohtoročné hospodárenie firmy výrazný dosah nárast cien energetických vstupov. Ten sa prejaví vyššími nákladmi až o 25 mil. Sk. "Z dôvodu udržania predajnosti výrobkov však nie je možné zvýšenie cien vstupov premietať do cien výrobkov. Preto kladieme osobitný dôraz na znižovanie nákladov a rast kvality produkcie vrátane znižovania strát počas celého výrobného cyklu, od pradiarní až po finálnu zošľachťovňu," dodal. S týmto cieľom od začiatku roka vo firme pôsobia tri pracovné tímy s orientáciou na ľudské zdroje, zvyšovanie kvality a znižovanie energetických nárokov výroby.


*** Texicom kladie osobitný dôraz na znižovanie nákladov a rast kvality produkcie vrátane znižovania strát počas celého výrobného cyklu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:45