StoryEditor

Boháč sa uchýlil k podvodu

30.09.2009, 00:00
Autor:
MHMH

V januári minulého roka vnikli do hlavného sídla Samsungu vyšetrovatelia, krátko na to obvinili šéfa firmy z daňových únikov a v polovici toho istého roka oznámil Lee Kun-hee svoju rezignáciu z postu šéfa najväčšieho konglomerátu na svete, ktorý sa inak nazýva aj firmou viacerých tvárí. Oprávnene. Na jednej strane jej šéf hlásal potrebu géniov, aby sa jeho firma nevymanila z pozície top spoločností sveta. Ak to zoberieme ironicky, na to potrebovala aj neuveriteľné množstvo peňazí.

Ešte v roku 2007 médiá informovali o tom, že kórejský súd rieši žalobu bývalého dlhoročného právnika Samsungu. Ten firmu obvinil z rozsiahleho úplatkárstva. Kim Jong-chulla, ktorý pre koncern pracoval sedem rokov tvrdil, že uplácali na všetky strany a obvinil tak viacerých členov manažmentu. Tí podľa jeho slov vytvorili čierny fond vo výške 200 miliónov dolárov, ktorý mal slúžiť práve na uplácanie politikov, prokurátorov a iných predstaviteľov. Do korupčnej aféry boli údajne zapletení aj vládni úradníci, sudcovia, štátni zástupcovia, prokurátori, zákonodarcovia a novinári. Tí všetci mali brať od spoločnosti úplatky, údajne preto, aby sa firma vyhla vyšetrovaniu z vytvárania spomínaných tajných kont v prospech detí šéfa spoločnosti Lee Kun-hee-a.

Spolu s manželkou je obvinený z viacerých trestných činov. Štát mal na daniach obrať takmer o 140 miliónov eur. "Som za všetko zodpovedný. Ospravedlňujem sa zamestnancom Samsungu i verejnosti," povedal Lee Kun-hee pred súdom. Lee Kun-hee po obvineniach zo svojej odstúpil. K ostatným obvineniam žiadal zhovievavosť. Nakoniec vyviazol s trojročnou podmienkou a pokutou.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 14:30