StoryEditor

Umieračik agrokomplexu na východe

16.03.2003, 23:00

Prvovýrobcovia a spracovatelia v oblasti agrokomplexu podnikajúci v okolí Košíc sa obávajú kolapsu. Dôvodom je pokles predajných cien hydiny, kravského mlieka a mäsa jatočných ošípaných, ako aj dovoz lacnej hydiny, ktorý ich vytláča z pultov nadnárodných obchodných reťazcov. Preto predstavitelia Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory z okresu Košice-okolie vyzvali vládu SR na vyššiu ochranu domáceho trhu a zvýšenie minimálnych realizačných cien.
"Prvovýrobcovia sú presvedčení, že v rámci otvoreného európskeho trhu nemôžu byť konkurencieschopní voči zahraničným producentom, ktorí majú výrazne nižšie vstupy pri oveľa výraznejšej štátnej pomoci," povedal predseda komory Marián Sabolčák. Podpredseda predstavenstva a generálny riaditeľ akciovej spoločnosti Hydina ZK Košice Ľubomír Roman upozornil na "obrovské návozy" hydinového mäsa, ktorého sa napríklad vlani doviezlo na Slovensko asi za 800 mil. Sk, pričom slovenský export bol len 230 mil. Sk. Zníženie realizačných cien jatočnej hydiny o dve koruny za kilogram, čiže na 28 Sk/kg, sa podľa neho vo firme prejaví poklesom tržieb o 15 mil. Sk. Pritom, ako uviedol, chovatelia nie sú schopní vyrobiť hydinu za cenu nižšiu ako 28 Sk/kg. "To, čo sa teraz deje, je na zatvorenie fabrík," vyhlásil Ľ. Roman.
Podpredseda Poľnohospodárskeho družstva Nová Bodva Ján Köteles upozornil na pokles záujmu o nákup surového kravského mlieka, čo pri znížení realizačnej ceny za mlieko vyvoláva hrozbu zníženia stavov dojníc a nenaplnenie štátnej kvóty predaja mlieka ešte pred vstupom SR do EÚ. Pri plánovanom predaji 35 mil. litrov mlieka sa tržby producentov v okrese znížia v tomto roku približne o 18 mil. Sk. "Likvidácia agrárnej výroby bude mať za následok likvidáciu pracovných miest v agrokomplexe, nárast nezamestnanosti, vyľudňovanie vidieka a prehlbovanie regionálnych rozdielov," podčiarkol predseda predstavenstva akciovej spoločnosti Agromold z Moldavy nad Bodvou Peter Hudák.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. jún 2024 07:00