StoryEditor

Japonsko sa obáva návratu do recesie

01.12.2002, 23:00

Na sklonku uplynulého týždňa sa v Japonsku opäť posilnili obavy, že ekonomický vývoj naberá spätný kurz smerom k recesii.
Vychádza sa pritom najmä z o nezamestnanosti, ktorá v októbri dosiahla 5,5 %, hoci tento ukazovateľ bol v septembri na hladine 5,4 %. Oba tieto údaje sú porovnateľné s decembrom minulého roka, čo znamená, že počet nezamestnaných vykazuje historické maximum a je najvyšší od skončenia 2. svetovej vojny.
Priemyselná výroba v októbri klesla o 0,3 %, pričom toto zníženie sa vykazuje už druhý, za sebou nasledujúci mesiac. Výdavky domácností klesli na medziročnej báze o 0,7 %.
V japonskej ekonomike navyše "vládne" deflácia a pokles maloobchodných cien sa sústavne deklaruje už 37 mesiacov. Všetky tieto faktory ilustrujú, že japonská ekonomika sa prepadá do hlbokej deflačnej fázy, konštatuje sa v analýze Mitsubishi Securities a dodáva, že parametre priemyselnej výroby sú podstatne horšie v porovnaní s predchádzajúcimi prognózami ekonomických expertov i samotnej vlády. Septembrový pokles priemyselnej výroby bol vôbec prvým za ostatné tri mesiace a k zastaveniu tohto prepadu malo dôjsť práve v októbri, k čomu však nedošlo.
Teraz dochádza v Tokiu k prehodnocovaniu prognóz. Podľa odhadov ministerstva hospodárstva, obchodu a priemyslu klesne priemyselná výroba o 1 % aj v novembri, no v decembri možno kalkulovať s jej rastom na úrovni 0,6 %.
Export sa v októbri zvýšil na medzimesačnom základe o 8,5 %, hoci vládne zdroje stále zvýrazňujú fakt, že Spojené štáty, ktoré predstavujú pre Japonsko najväčší exportný trh, vykazujú iba veľmi mierne tempo rastu.
Napriek značne skľučujúcim ekonomickým parametrom, ktoré publikovali koncom minulého týždňa v Tokiu, sa hlavný akciový index Nikkei posilnil o 0,42 % a v piatok dosiahol hodnotu 9 215,56 bodu.
Minister hospodárstva Heizo Takenaka v sobotu formálne oznámil časový rozvrh, v rámci ktorého sa majú v japonských bankách riešiť kriticky dôležité problémy zlých úverov a nedobytných pohľadávok. S touto záťažou sa dosiaľ japonská vláda nevedela vyrovnať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:30