StoryEditor

Úspešná spolupráca USA a Číny

24.10.2002, 00:00

Spojené štáty americké a Čína podpísali obchodné zmluvy v hodnote niekoľkých miliárd dolárov deň predtým ako príde čínsky prezident Ťiang Ce-min na návštevu USA. Obchody uzavreté v New Yorku zahŕňajú americké investície do alkoholu, ropy, telekomunikácií a strojárenstva. "Tieto obchodné zmluvy sú príkladom zlepšenia obchodných vzťahov medzi USA a Čínou," povedal americký minister obchodu Don Evans. Niektoré kontrakty získali aj európske spoločnosti. Návšteva čínskeho prezidenta by mala byť poslednou na čínsko-americkom summite, ktorý sa zavŕši stretnutím s americkým prezidentom Georgeom W. Bushom na jeho texaskom ranči.
Podľa mediálnej spoločnosti BBC Motorola, Ericsson, Lucent Technologie a Nortel Networks podpísali s firmou China United Telecommunications (China Unicom), ktorá je druhým najväčším mobilným operátorom v Číne, dohodu v hodnote 1,2 mld. USD. Zmluva sa týka vylepšenia mobilnej siete a expandovania firmy do severnej a centrálnej časti krajiny. Exxon Mobil a BP podpísali zmluvy o expandovaní ich spoločných podnikov v energetickom sektore. Spoločnosť China Petroleum and Chemical, ktorá je známa aj pod názvom Sinopec, a Exxon Mobil, sa dohodli na výstavbe spoločného rafinérskeho a petrochemického podniku na pobreží v provinciách Fujian a Guangdong v hodnote 3 mld. USD. Sinopec je najväčšou petrolejárskou a petrochemickou spoločnosť v krajine. BP plánuje na budúci rok investovať 800 mil. USD na výstavbu chemickej továrne spolu so Sinopecom a siete benzínových pump spolu s PetroChina.
Anheuser-Busch, najväčší svetový pivovar, zvýši svoj podiel počas nasledujúcich 7 rokov v čínskom pivovare Tsingtao zo 4,5 % na 27 %. Tsingtao je v súčasnosti najväčším pivovarom v Číne. Na čínsky trh s pivom je veľmi ťažké preniknúť v dôsledku veľmi lacnej konkurencie a roztrieštenému trhu. Dánsky pivovar Carlsberg odišiel z Číny a austrálsky Forster´s znížil počet pivovarov z troch na jeden. Firma Axens North America podpísala zmluvu s čínskou firmou Shenhua Group na poskytovanie základných dizajnérskych a technických služieb pre projekt tavenia uhlia v Mongolsku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:28