StoryEditor

Hatina odstúpil z funkcie

20.12.2001, 23:00

Koncom roku ukončí Slavomír Hatina na vlastnú žiadosť výkon funkcie prezidenta a. s. Slovnaft Bratislava. Generálnym riaditeľom spoločnosti sa podľa rozhodnutia predstavenstva z 19. decembra stane k 1. januáru doterajší riaditeľ Slovnaftu pre stratégiu a financovanie Vratko Kaššovic. Po dohode s hlavnými akcionármi zostáva Hatina aj naďalej vo funkcii predsedu Predstavenstva Slovnaftu. Ako informoval hovorca Slovnaftu Ľubomír Žitňan, k oddeleniu funkcie vrcholného predstaviteľa výkonného vedenia firmy dochádza z praktických dôvodov a takto uplatňovaná forma riadenia je obvyklá vo väčšine spoločností podnikajúcich v rafinérstve a petrochémii. Z rovnakého dôvodu sa podľa Žitňana spoločnosť vracia aj k pôvodnému názvu funkcie šéfa exekutívy -- generálny riaditeľ.
Žitňan odmietol uviesť akékoľvek ďalšie podrobnosti o dôvodoch odstúpenia Hatinu, pod vedením ktorého Slovnaft neuspel v tendri o 49 percent akcií slovenského prepravcu ropy -- a. s. Transpetrol.
Najvýznamnejším akcionárom Slovnaftu bol na konci septembra tohto roku maďarský koncern MOL s 36,2-percentným podielom na základnom imaní slovenskej rafinérie. Podiel 28,7 % vlastnila slovenská Slovintegra, v predstavenstve ktorej pôsobia spolu práve S. Hatina a V. Kaššovic. Ďalšími akcionármi boli na konci septembra spoločnosť Penta s finančnou skupinou J & T s 10 % akcií, The Bank of New York s 8,4 % akcií, SPP so 4,5 % (akcie predal 16. októbra na BCPB) a Poštová banka s 3,2 % akcií. Zvyšok vlastnili minoritní akcionári.

Vratko Kaššovic
Ing. Vratko Kaššovic, CSc., sa narodil 24. februára 1943 v Bratislave. V roku 1966 absolvoval Strojnícku fakultu SVŠT v Bratislave a v roku 1974 postgraduálne štúdium na Vysokej škole chemickotechnologickej v Prahe, pričom v roku 1985 získal hodnosť kandidáta technických vied na Chemickotechnologickej fakulte SVŠT v Bratislave. V období 1989 -- 1990 absolvoval manažérsky kurz so záverečnou stážou v Taliansku. V Slovnafte pracuje od roku 1969, pričom bol riaditeľom závodu Plasty, výrobným námestníkom, technicko-investičným námestníkom a v rokoch 1998 - 2001 viceprezidentom pre stratégiu. Od vzniku akciovej spoločnosti Slovnaft v roku 1992 je stále členom jej predstavenstva, tiež členom predstavenstiev Slovintegry, a. s., Bratislava a VÚSAPL, a. s., Nitra, predsedom Dozornej rady Chémie, a. s., Bratislava a predsedom Slovensko-japonského ekonomického výboru pri Slovenskej obchodnej a priemyselnej komore v Bratislave. Od 1. januára 2002 bude novým generálnym riaditeľom Slovnaftu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:19