StoryEditor

Podbrezová sa teší na Európsku úniu

12.02.2004, 23:00
Podbrezovským železiarňam sa po 1. máji na jednej strane otvorí európsky trh, na druhej strane budú ako firma z EÚ využívať výhody z ochrany domáceho trhu.

Železiarne Podbrezová vyvážajú do štátov Európskej únie vyše tretiny svojej produkcie a mohli by aj viac, nebyť obmedzení vyplývajúcich z dodržiavania kvót a dodatkových ciel, ktoré si únia uplatňuje v rámci antidumpingových opatrení. Tie limitujú najmä export bezšvíkových valcovaných rúr a oblúkov.
Preto by vstup Slovenska do EÚ mal podľa vyjadrenia asistenta obchodného riaditeľa podniku Vladimíra Sotáka v tomto smere výrazne zmeniť situáciu. Podbrezovským železiarňam sa na jednej strane otvorí európsky trh, na druhej strane budú ako firma z EÚ využívať výhody z ochrany domáceho trhu. Podbrezová sa ako asociovaný člen po 1. máji automaticky stane riadnym členom Asociácie európskych výrobcov oceľových rúr, čo zrovnoprávni jej pozíciu voči západoeurópskej konkurencii.
Soták predpokladá, že vývoz do štátov európskej pätnástky vzrastie na úkor predaja do cenovo menej atraktívnych mimoeurópskych krajín, kam bude exportovať do 10 percent produkcie. Slovensko bude môcť ako členská krajina EÚ uplatňovať antidumpingové opatrenia voči Ukrajine, Rusku, Rumunsku a ostatným nečlenským krajinám, ktoré do SR dovážajú značné objemy lacnejších oceľových rúr. V tejto súvislosti Železiarne Podbrezová rátajú aj so zvýšením predaja svojich výrobkov na domácom trhu. Podľa Sotáka možno predpokladať ústup ukrajinských a ruských oceliarov.
Napriek prioritnému záujmu o eurozónu nestrácajú železiari z Podbrezovej záujem ani o dolárovú oblasť, hoci už desať rokov na tomto teritóriu čelia intenzívnemu tlaku ázijskej konkurencie, ktorá združuje svoje výrobné i obchodné kapacity, a v poslednom roku aj značnému oslabeniu amerického dolára. "Chceme si udržať ázijské i americké trhy, aby sme mohli pružne reagovať na prípadný výpadok odbytu v Európe," zdôraznil Soták. O tejto poistke uvažujú i napriek tohtoročnému očakávanému rastu záujmu európskych trhov o spotrebu ocele a rúr.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. jún 2024 00:34