StoryEditor

VA Tech sa podrobí Siemensu

10.11.2004, 23:00

Vedenie rakúskej spoločnosti VA Tech sa nebude brániť akvizícii nemeckým koncernom Siemens. Podľa denníka Die Welt sa situácia v porovnaní s prvým akvizičným pokusom pred dvoma mesiacmi zmenila, pretože Siemens medzičasom získal od rakúskeho priemyselníka Mirka Kovacsa 16,5-percentný podiel vo VA Tech. "Odpor proti tejto akvizícii by spoločnosť iba poškodil. Bolo by nezodpovedné, keby vedenie ohrozilo budúcnosť viac než 16-tisíc zamestnancov iba preto, aby uspokojilo svoje ego," povedal pre denník nemenovaný zdroj.
Siemens za najväčší rakúsky strojársky koncern, ktorého ročný obrat dosahuje 3,9 miliardy eur, ponúkol 800 miliónov eur. Akcionárom ponúka 55 eur za akciu. Siemens však nenavrhol garanciu pracovných miest.
Siemens oznámil akvizičné úmysly v nepriaznivej situácii pre manažment VA Tech. Dlhoročné straty totiž narušili kapitálové krytie rakúskeho koncernu a vynútili si zvyšovanie kapitálu, ktoré chce spoločnosť uskutočniť ešte v tomto roku. Keby akvizícia zlyhala, bolo by zvyšovanie kapitálu prakticky nemožné. Pozorovatelia schvaľujú termín predloženia novej akvizičnej ponuky, pretože VA Tech v posledných mesiacoch zrealizoval dôkladnú reštrukturalizáciu.
Siemens však nie je jediný záujemca o VA Tech, pretože podľa odborníkov existuje možnosť, že aj jeho najtvrdší konkurent General Electric (GE) predloží protiponuku. V prospech tejto možnosti hovorí aj fakt, že v posledných týždňoch mnohé americké investičné fondy zvýšili svoje podiely v rakúskej firme, ktorá je významným partnerom GE v oblasti výroby elektrickej energie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 15:23