StoryEditor

Rastúci deficit rozpočtu USA

30.01.2003, 23:00
Autor:
(bad)(bad)

Americký štátny rozpočet zaznamenáva čoraz väčší deficit. Zväčšujúca sa miliardová "diera" ohrozuje hospodársku politiku amerického prezidenta Georgea W. Busha. Úrad Kongresu pre štátny rozpočet (CBO) drasticky korigoval svoj odhad deficitu smerom dole. Nezávislý úrad Kongresu vyrátal, že tohtoročný deficit by mal dosiahnuť 199 mld. USD a v budúcom roku 149 mld. USD. Vzhľadom na tieto údaje by mal byť deficit oveľa väčší v porovnaní s kalkuláciami americkej vlády.
Ako uviedol nemecký časopis Spiegel, zmeny môžu nastať veľmi rýchlo. CBO pri svojich výpočtoch v auguste 2002 vychádzal z čistého nového zadlženia na úrovni 145 mld. USD, čo je o 54 mld. USD menej ako v súčasnosti. Vo vzťahu k hrubému domácemu produktu nevyzerá očakávaný deficit až tak hrôzostrašne. V tomto roku by to malo byť 1,9 % a v budúcom 1,3 %. Skutočné čísla však môžu vyzerať úplne inak. CBO totiž vychádzala len z príjmov a výdavkov, ktoré sú už v súčasnosti schválené. Tie však vôbec nezohľadňujú konjunkturálny program G. W. Busha, ktorý má počas nasledujúcich rokov stáť až 674 mld. USD. Ďalším rizikom je vojna v Iraku.
Demokrati chcú použiť neustále sa zhoršujúcu finančnú situáciu verejných rozpočtov pri ďalších prezidentských voľbách. Podľa názoru demokratov vedú Bushove ekonomické programy len k vyšším úrokovým mieram a brzdeniu hospodárskeho rastu. No podľa prognóz CBO nebude deficit trvalý, keďže v roku 2007 má opäť vzniknúť prebytok, ktorý by do roku 2013 mal dosiahnuť 629 mld. USD.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 15:43