StoryEditor

Penta sa privatizácie českých baní nevzdáva

28.05.2004, 00:00
Spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Finance Marek Dospiva potvrdil, že predaj spoločnosti Severočeské doly nepovažujú za ukončený. Tak isto sa budú usilovať aj o získanie menšinového podielu v Ostravsko-karvinských doloch.

Finančná skupina Penta sa už pevne usadila na českom trhu, pričom činnosť v ČR hodlá ďalej rozširovať. Plánuje investovať predovšetkým do strategických oblastí, medzi ktoré zaraďuje aj energetiku. Nemieni sa preto vzdať ani v boji o účasť na privatizácii českých baní.
"Predaj spoločnosti Severočeské doly nepovažujeme za ukončený. Tak isto sa budeme usilovať aj o získanie menšinového podielu v Ostravsko-karvinských doloch (OKD)," potvrdil spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Finance Marek Dospiva. Odmietol však uviesť, či v tejto záležitosti ďalej pokračuje rokovanie s českým Fondom národného majetku alebo či skupina prípadné rozhodnutie štátu napadne pred Európskou komisiou.
Ak česká vláda vypíše opätovnú verejnú súťaž na Severočeské doly, Penta sa na nej zúčastní. Zatiaľ sa snaží aspoň o získanie menšinového podielu v OKD a je preto pripravená i zvýšiť vlastnú ponuku, ktorá pôvodne znela na 3,1 miliardy českých korún. Vláda ju však neakceptovala, pretože i naďalej vedie exkluzívne rokovanie s firmou Karbon Invest. Jeho majitelia v polovici mája takisto zvýšili pôvodne ponúknutú sumu, a to až na 3,4 miliardy korún.
Začiatkom tohto roku Penta ovládla Severomoravské vodovody a kanalizace. Teraz sa pripravuje ich expanzia do Poľska a na Slovensko. Podľa Dospivu firma disponuje zhruba dvakrát väčším objemom vody ako je dopyt v danej oblasti, preto ju chce vyvážať. "Vodu budeme dodávať do miest, kde je to ekonomicky zdôvodniteľné, napríklad do pohraničných oblastí v Poľsku. Tam už vedie potrubie," uviedol Dospiva. Severomoravské vodovody a kanalizácie sa podľa neho chystajú zúčastniť sa aj na privatizácii slovenských vodárenských firiem. Uchádzať sa budú o podiely, ktoré Fond národného majetku SR previedol na obce.

(gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 00:53